Vroče poletje: včeraj vse do 36 °C

Začel se je nov vročinski val. Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva.

Foto: NIJZ
Temperature so se včeraj povzpele vse do 36 stopinj Celzija. Tudi za danes in v petek vremenoslovci napovedujejo sončno vreme Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 22, najvišje dnevne od 31 do 34, na Goriškem do 36 °C.

Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Koga lahko vročina najbolj prizadene?

starejše in otroke, bolnike: bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s   srčno žilnimi  obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi  motnjami, nepokretni;  na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil),

osebe s socialno-ekonomskimi problemi  (ljudi z  nizkim  socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov),

osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest).

Kakšne težave povzroča vročina?

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa:

  • kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico – kratkotrajno izgubo zavesti, vročinsko kap.

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto

zmanjšamo izpostavljenost vročini:

se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore.

Zmanjšamo nastajanje toplote: Omejimo fizično aktivnost. 

Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure.

Uživamo »lahko hrano«, v  manjših obrokih.

Telesu omogočimo odvajanje toplote:

s pravilno izbiro oblačil, zadostnim uživanjem tekočin.

Pomagamo drugim:

Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih.

NIKOLI ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Ne pozabimo:

Ne pozabimo na zaščito pred SONCEM. V času njegove največje moči (med 10. in  17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (t.j. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30.

V vročini se hrana hitreje pokvari. bodimo pozorni na varnost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano. Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika. Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

Vir: NIJZ