Vrata moje pisarne bodo odprta za vse

V naslednjih dveh dneh bomo v zadnjem tednu predstavili kandidate za župana MO Ptuj. Vprašali smo jih zadeve, ki jih sicer niste uspeli ujeti v drugih medijih. Tako vam želimo olajšati odločitev v nedeljo.

 

Za Andreja Čuša resnično ne moremo reči, da je nov obraz. Ljudje iz Spodnjega Podravja ga poznamo predvsem po tem, da je bil poslanec v Državnem zboru, državni sekretar na MGRT, kandidat za župana v prejšnjih volitvah, predsednik stranke Zeleni Slovenije in zelo družbeno aktiven v mlajših letih.

 

 1. Ljudje vas poznajo predvsem kot politika, pa vendar bi vas radi spoznali še po bolj osebno. Kaj bi o sebi še lahko povedali? Česa o vas ne vemo?

Vse od srednje šole naprej sem bil zelo družbeno in športno aktiven. Za prvo še lahko trdim danes, med tem, ko sem v športu bolj presedlal med navijače. Trenutno mi veliko časa vzame tudi končanje doktorskega študija, pred dnevi sem poslal doktorsko disertacijo v pregled mentorju in upam, da bo počasi to to.

Izjemno sem ponosen, da smo uspeli prvič v zgodovini lokalnih volitev na Ptuju pridobiti kandidate za prav vseh 57 mest v svetih četrtnih skupnosti.

 1. Kot rečno ste bili državni sekretar na MGRT in poslanec v Državnem zboru. Kaj vas žene, da svojo politično udejstvovanje ponesete tudi na lokalno raven?

V zadnjih štirih letih smo zamudili številne priložnosti za ekonomski, družbeni in ekološki razvoj Ptuja, zato moja odločitev za kandidaturo ni bila težka. Moja zaveza je, da v primeru izvolitve za župana in da v kolikor v enem mandatu ne uredimo področja arheologije, sam ne bom več kandidiral za župana.

Imamo številne lepe objave na Facebooku, na drugi strani pa arheološke najdbe še vedno propadajo v depojih, novih stanovanjskih kapacitet ni na vidiku, glede obvoznice ni kaj veliko novega, garažne hiše ni v mestu, Ptuj pa se še vedno razvija tako, da so nekateri povsem pozabljeni.

Žalostno je, da je preplastitev ene ceste postal dogodek nacionalnega pomena. Odprli smo kar nekaj perečih vprašanj kot so Cero Gajke in ptujska obvoznica, o katerih smo debatirali na zaprtih delovnih sestankih, na žalost pa županja ni sledila našemu predlogu, da bi o teh vprašanjih bila opravljena temeljita javna razprava v mestnem svetu. Obljubljamo, da si bomo tudi v novem mandatu prizadevali za čim bolj široko razpravo o pomembnih stvareh ter se zavzeli za moč argumenta in ne za argument moči.

2439 ljudi, ki mi je na zadnjih lokalnih volitvah namenilo glas, ne bom podcenjeval ali zavajal. Vesel sem, da se je naši ekipi priključil tudi Milan Klemenc, ki je bil eden najaktivnejših svetnikov in glasen borec za enakomeren razvoj Ptuja.

 1. Nam lahko na kratko predstavite svoj delovni dan?

Vstajam med 6.00 – 7.00, nato pa po pregledu medijev začnem z delom, ki je ali od doma ali pa na terenu. Zdaj, ko so volitve je sicer dinamika nekoliko drugačna, saj je veliko dela na terenu in srečanj s podporniki in volivci, a jaz sem bil vseskozi na terenu in med ljudmi. Ob vikendih pa greva rada ženo v kino ali na kak izlet po Sloveniji ali tujini.

 1. Kako bi opisali svojo občino v treh besedah?

Izjemno, polno priložnosti.

 1. MO Ptuj je polna zanimivih kotičkov, ki pa jih ljudje premalo poznamo. Česa po vašem mnenju človek enostavno ne sme izpustiti ob svojem obisku vaše občine?

Poleg tradicionalnih lokacij, ki jih vsi znamo našteti, bi si vzeli čas za sprehod na Panoramo ter sprehod čez uličice mesta Ptuja, ki morda res samevajo, a skrivajo številne izjemne zgodbe in zgodovino. Morda pa bi na koncu skuhal tudi kavo v Florijanu 😊

 

 1. Zelo dejavni ste bili tudi v Mestnem svetu MO Ptuj. Na kaj v zadnjih štirih letih ste pri svojem delovanju najbolj ponosni?

Kljub temu, da smo v tem mandatu imeli koalicijo nove županje s »staro gardo«, smo vseeno skozi naše aktivnosti dosegli izjemno veliko. OŠ Mladika se je po 40 letih obnovila, dobili smo dežurno zobozdravstveno ordinacijo in gradi se urgentni center. Občani ste prepoznali mojo pripadnost mestu, kar se je odražalo v številnih realiziranih in dolgo čakajočih infrastrukturnih projektih. Moja izkušnja na mestu državnega sekretarja je pozitivno pripomogla k vsemu temu.

 

 1. Kaj je bilo dobrega storjeno v iztekajočem mandatu, ki ga je vodila županja Nuška Gajšek?

Da so se mnoge stvari v mestu umirile.

 1. Kaj vas je v iztekajočem mandatu najbolj zmotilo?

Res je, da so se umirile, ponekod pa žal nikamor premaknile.

 1. Načrtov za naprej je gotovo še veliko. Ali bi lahko osvetlili nekaj glavnih ciljev, ki jih želite v prihodnjih letih udejanjiti na področju razvoja MO Ptuj?

 

Nove stanovanjske kapacitete so nujne, saj Ptuj izgublja mlado prebivalstvo, ki se seli v sosednje občine. Do novih stanovanjskih kapacitet za mlade, srednjo generacijo in starejše bomo prišli s spremembami občinskega prostorskega načrta, tako da se bo Ptuj širil na območju vseh četrti, ne samo v eni ali dveh.

Pred štirimi leti so vladajoči govorili, kako bodo rešili ptujsko arheologijo. Žal največji zaklad, kar jih premoremo, še vedno propada v depojih. To stanje bomo odpravili takoj, pri tem pa ne smemo čakati samo na to, da denar pade z neba.

Ptujska obvoznica je visoko na listi prioritet našega programa, saj gre za projekt pomemben za vse Ptujčane, ker bo pomembno vplival na promet v našem mestu. Slej kot prej bo potrebno opraviti javno razpravo in k sodelovanju povabiti vse deležnike, tudi tiste, ki danes nasprotujejo iz različnih razlogov. Po moji oceni je civilna iniciativa tukaj naredila bistveno več kot mestna občina Ptuj in Skupna občinska uprava, (ki v imenu občin vodi postopek), saj je s svojimi aktivnostmi in predlogi postopke ponovno oživela in jih pospešila.

Varne šolske poti, pločniki in urejene ceste so ogledalo mesta. Kljub napredku na tem področju še imamo vse preveč sivih lis in nevarnih šolskih poti, zato bomo po vzoru in praksah drugih večjih mest v roku enega ali dveh let uredili vse ceste, pločnike ter varne šolske poti. Izgovorov ni, druge občine so nam jasno pokazale pot, da se da, če se hoče.

Ptujski vodovod je žalostna zgodba. Število defektov narašča iz leta v leto, po drugi strani pa toleriramo okoljski kriminal, saj skoraj 30% vse načrpane vode zaradi dotrajane infrastrukture izgubimo v omrežju.

 

 1. Koga izmed sokandidatov bi vi podprli, če ne bi kandidirali in zakaj? Izbirate lahko samo med ostalimi sedmimi kandidati?

O tem nisem razmišljal, saj smo imeli nekaj kandidatov tudi že znotraj naših vrst.

 

 1. Kakšen je vaš slogan in kaj pomeni?

Letos smo slogan ČUŠ & MI spremenili v MI & ČUŠ. Po nekaj letih izkušenj sem videl, da en posameznik ne zmore vsega. Ponosen sem na mojo ekipo in samo s skupnimi napori in sodelovanjem bomo kos vsem izzivom in težavam, s katerimi se soočamo.

Koga boste podprli za župana v MO Ptuj

Rezultati

Loading ... Loading ...

Preberite še:

Lokalne volitve v Kidričevem

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Število ilegalnih prehodov meje se veča. Kako bo ukrepala vlada?

Poskus umora poslanca Branka Grimsa

 

MR