Vozniki avtobusov Arriva Slovenija ob 8. uri začeli stavko

arriva, avtobusi, stavka

Stavka za zdaj naj ne bi povzročala težav

Kot je bilo napovedano so vozniki avtobusov Arriva Slovenija danes ob 8. uri začeli stavkati. Promet naj bi bil nekoliko okrnjen med drugim na Gorenjskem, Primorskem, Štajerskem, tudi na Ptujskem, sicer pa, kot je poročal MMC RTVSLO, zagotavljajo prevoze učencev do šol, pacientov do bolnišnic in zdravstvenih domov ter zaposlenih na delo in z dela. Pogajanja med vodstvom družbe Arriva in sindikatom so bila namreč neuspešna in v petek je kazalo, da sta strani zbližali stališča in da bosta prek vikenda uspeli najti rešitev.

Vozniki avtobusov so se odločili stavkati, ker z vodstvom vse doslej niso dosegli dogovora o zvišanju urne postavke na sedem evrov. Prav tako so v pogajanjih zahtevali, da delodajalci pri določanju pravic iz naslova delovnega časa voznikov na avtobusnih linijah do 50 kilometrov upoštevajo določbe zakona o plačanih odmorih ter času razpoložljivosti, ki se všteva v delovni čas. Stavko nameravajo stavkajoči izvajati do preklica.

Kot piše na spletni strani Arrive je iz napovedi stavke mogoče razbrati, da je stavka napovedana za celotno območje delovanja družb Alpetour, Potovalna agencija, Arriva Dolenjska in Primorska in Arriva Štajerska. Zato vse potnike pozivajo, da redno spremljajo informacije objavljene na tej spletni strani.

„Vse potnike, ki uporabljajo javni avtobusni promet, obveščamo, da je za ponedeljek, 4. septembra 2017, od 8.00 ure do preklica, napovedan začetek stavke voznikov skupine Arriva Slovenija. V času stavke bodo avtobusi vozili v času vseh dnevnih migracij – potovanj potnikov, toliko so se zavezali stavkajoči,” so še poročali na spletni strani Arrive, kjer so med drugim zapisali še izjavo Bo Karlssona, direktorja in predsednika uprave skupina Arriva Slovenija, ki je poudaril: »Zaradi stavke lahko pride do izpada nekaterih voženj na regionalnem, mestnem in mednarodnem linijskem prometu, ki ga izvaja skupina Arriva Slovenija. Prav tako lahko pride tudi do izpada šolskih prevozov otrok. Zaradi napovedane stavke v tem trenutku ni mogoče oceniti, kateri avtobusi bodo vozili in v kakšnem obsegu, zato se potnikom vnaprej opravičujemo za vse morebitne nevšečnosti in jih prosimo za razumevanje.”

V Arrivi Slovenija je sicer zaposlenih skoraj 1.000 ljudi, upravljajo pa s skoraj 550 vozili za prevoz potnikov, je poročal zurnal24.si. Svojo dejavnost izvajajo v vseh večih slovenskih mestih, v mestnem in primestnem prometu in tudi v mednarodnem prometu. Arriva deluje v 14 evropskih državah.

TM, Vir in foto: arriva.si