Vokalna skupina Plamen iz Toronta znova v Sloveniji

Vokalna skupina Plamen iz Toronta raste skupaj s samostojno Slovenijo. Njihov prvi javni nastop se je namreč zgodil, ko je Kanada priznala Slovenijo in po letu 2016 so pevke znova na obisku v Sloveniji.

Skupina Plamen na koncertni turneji po Sloveniji. Foto: Silvestra Brodnjak
V avgustu 2016 je vokalna skupina Plamen ob svoji in slovenski 25. obletnici gostovala na koncertih v Ljubljani, Brežicah in na Ptuju, ustavile pa so se tudi v občini Hajdina, kjer so jim sprejem pripravile tamkajšnje Rimljanke in članice Društva žena in deklet občine Hajdina.

V spomine združeno čudovito vzdušje, tako za dirigentko in članice, in njihove sorodnike in seveda za obiskovalce vseh treh koncertov, pevke z umetniško vodjo Marijo Ahačič Pollak te dni obujajo na ponovnem gostovanju v Sloveniji. Letošnja koncertna turneja skupine Plamen ob njihovi 28-letnici delovanja pa je razpeta med Brežicami, Rogaško Slatino in Ljubljano.

“Čestitam za še en odličen koncert, ki nas ni pustil ravnodušnih. Iz aplavzov se je dalo razbrati, kako zelo smo uživali v vaših pesmih,” je zapisala avtorica fotografij Silvestra Brodnjak.

Kot je poudarila Marija Ahačič Pollak bodo pevke na turneji, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, znova predstavile svojo ustvarjalnost, in sicer s pisanim prepletom pesmi “za ljudi“. V petek, 23. avgusta, ob 19. 30 bo vokalna skupina Plamen nastopila še v Slovenski filharmoniji, skupaj s pianistko Tanjo Činč in Timotejem Kisovincem na kitari.

Plamen je po svojem članstvu in repertoarju zares nekaj izjemnega

Vokalna skupina Plamen prihaja iz Kanade, sestavljajo pa jo dekleta slovenskega porekla. Zbor deluje že 28 let in ponosno neguje slovensko kulturo. Že od začetka jih vodi Marija Ahačič Pollak, gonilna sila kulturnega delovanja Slovencev v Kanadi in ustanoviteljica ter urednica radia Glas kanadskih Slovencev. Uspelo ji je družiti njihova srca, duše in pesmi, da so njihove sanje pod njenim strokovnim vodstvom začele živeti.

Plamen je po svojem članstvu in repertoarju zares nekaj izjemnega. Vokalna skupina s ponosom prepeva slovenske pesmi, v njihove koncertne sporede pa z veseljem umeščajo tudi kanadske ljudske pesmi, duhovno glasbo, sodobne popularne pesmi, ki jih pojejo v različnih jezikih.

Na koncertih srečaš tudi znane obraze. V družbi Marije Ahahačič Pollak sta priznana slovenska pevca Majda in Marjan Petan. Foto: Silvestra Brodnjak

Podarjena zbirka 100 slovenskih ponarodelih pesmi

Največji kompliment je v kritiki zbora za časopis Večer že pred časom dal priznani zborovodja Ptujčan Mitja Gobec, ki je dejal, da se Vokalne skupine Plamen ne sme istovetiti z drugimi izseljenskimi zbori, ker spadajo v sam vrh slovenskih skupin, kar so pevke dokazale že na vseh dosedanjih gostovanjih v Sloveniji. Na sinočnjem koncertu v Kristalni dvorani v Rogaški Slatini pa je Mitja Gobec poskrbel za majhno presenečenje, ko je zbirko 100 slovenskih ponarodelih pesmi izročil Mariji Ahačič Polollak.

Priznani zborovodja Mitja Gobec je Mariji Ahačič Pollak izročil prav posebno darilo.

Premierna predstavitev pesmi Moja Gorenjska

Vokalna skupina s ponosom prepeva slovenske pesmi, v svoj koncertni spored pa z veseljem uvrščajo tudi kanadske ljudske pesmi, duhovno glasbo, sodobne popularne pesmi, ki jih pojejo v različnih jezikih. Premierno na letošnji turneji predstavljajo tudi pesem Moja Gorenjska, ki jo je posebej za vokalno skupino Plamen napisal Vilko Ovsenik.

Po sinočnjem koncert v Rogaški Slatini so pevkam in umetniški vodji številni obiskovalci zaželeli naj plameni še mnoga leta.

Foto: Silvestra Brodnjak