Vlada zapolnjuje proračun z višanjem davkov in otežuje življenje državljanom

Vlada je v zadnjem času sprejela več ukrepov za povečanje proračunskih prihodkov. Po zvišanju trošarinskih davkov na goriva pred prvomajskimi prazniki je od danes tudi višji davek na tobačne izdelke. V tem letu se bo ta davek zvišal kar trikrat. Z višanjem davkov vlada pridobiva dodatnih 46 milijonov evrov proračunskih prihodkov, kar pa državljanom otežuje življenje.

 

Cene cigaret so se januarja povečale za 20 centov, kar se je zgodilo tudi danes. Skupno podražitev do sedaj znaša 40 centov, novembra pa sledi še eno zvišanje. V letu dni bodo davki na cigarete višji za 12 odstotkov.

Višji davki so se pojavili tudi na področju goriv. Vlada je pred prvomajskimi prazniki zvišala trošarinske davke na goriva, kar je preprečilo znižanje cen goriva. Cena dizla je tako ostala pri 1,441 evra na liter, cena bencina pa pri 1,416 evra na liter. Bencin je s tem ostal na najvišji ravni od začetka decembra lani.

Zvišanje trošarine je prizadelo tudi druge vrste goriv. Trošarina za bencin se je povečala za 6,2 % na 0,412 evra na liter, za dizel za 4,7 % na 0,443 evra na liter in za kurilno olje za 4,4 % na 0,133 evra na liter. Višji davki vladi omogočajo večji proračunski prihodek in posledično višjo porabo, kar pa državljanom otežuje življenje.

Vir: Moja Dolenjska