Vlada omejuje samogradnjo: enostavni objekti bodo obdani z birokracijo in stroški

Slovenski duh samopomoči in improvizacije pri gradnji domov bo kmalu preteklost, saj vlada Roberta Goloba uvaja strožje predpise za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov. Ta sprememba bo vplivala na mnoge, ki so se v preteklosti zanašali na pomoč sosedov in ustvarjalnost pri gradnji svojih domov.

 

Novi pravilnik, ki bo stopil v veljavo aprila, bo zahteval obvezno imenovanje nadzornika za vse, ki bodo sami gradili nezahtevne objekte. To pomeni, da bo treba tudi za enostavne gradnje, kot so terase, vrtna lopa ali ograje, najeti nadzornika, kar bo prineslo dodatne stroške.

Projektanti bodo zaradi teh novih predpisov verjetno imeli več posla in priložnosti za zaslužek, saj bodo morali sodelovati pri vsakem gradbenem projektu, ne glede na velikost ali obseg. Vendar pa to hkrati pomeni, da bo več birokracije in stroškov za tiste, ki želijo izboljšati svoje domove ali zgraditi enostavne objekte na svoji zemlji.

Rezultat teh sprememb bo verjetno manjše število ljudi, ki bodo izboljševali okolico svojih hiš, kar bo prineslo izgubo za vse, razen za projektantske biroje in vladne birokrate. Ta ukrep bo dodatno zapletel proces gradnje in povečal finančne stroške za ljudi, ki želijo sami graditi svoje domove ali dodatke k njim.

MR