Vlada na robu kaosa: Lokalne skupnosti v uporu proti nesprejemljivim odločitvam o azilnem centru

V luči nedavnih dogodkov so občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž sklicale skupno izredno sejo občinskih svetov. Ta pomemben korak je odgovor na enostransko odločitev Vlade RS o vzpostavitvi začasne izpostave azilnega doma v Središču ob Dravi ter načrte za satelitske urgentne centre.

 

Občinski sveti so izrazili močno nestrinjanje s to odločitvijo vlade, ki po njihovem mnenju kaže na popolno nesposobnost in ignoranco vlade Roberta Goloba do resnih problemov, ki jih prinašajo ilegalne migracije. Prav tako so izpostavili pomanjkanje predhodnih analiz in posvetovanj s prebivalci ter strokovnjaki na področjih varnosti in socialno-ekonomskih vplivov.

Poleg tega so se občine zavzele za ponovno preučitev lokacije azilnega doma, predvsem zaradi skrbi prebivalcev glede varnostnih, socialnih in gospodarskih posledic. Občani in občanke so pozvani, da izrazijo svoje mnenje s podpisom peticije proti postavitvi azilnega doma.

Razpravljalo se je tudi o vzpostavitvi satelitskih urgentnih centrov, pri čemer je bilo ugotovljeno, da za vzhodni del Slovenije ni predviden noben tak center. Občinski sveti zahtevajo spremembo relevantne uredbe, da bi zagotovili vzpostavitev centrov tudi na območju Podravja, s posebnim poudarkom na Ormožu.

 

V zvezi s tem je bil izražen tudi poziv Ministrstvu za zdravje, da premisli o posledicah trenutnih uredb in zagotovi enakovredno zdravstveno oskrbo za vse državljane. Poudarjena je bila nujnost hitre in kvalitetne oskrbe, ki ne bi smela biti odvisna od geografske lokacije.

Ta izredna seja in odzivi občinskih svetov kažejo na resno zaskrbljenost in zavzetost lokalnih voditeljev za dobrobit svojih skupnosti. V nadaljevanju se pričakuje nadaljnji dialog z vlado in iskanje rešitev, ki bodo upoštevale interese in skrbi lokalnih prebivalcev.

Občanke in občani lahko podpišete peticijo za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra Ormož, ki jo je mogoče na sedežih občin podpisati še do ponedeljka, 18. marca.

MR