Vlada Goloba na poti k ukinitvi zasebnih vrtcev – Nevarna smer za pluralnost in izbiro

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je izrazila ostro nasprotovanje načrtom vlade Roberta Goloba po ukinitvi zasebnih vrtcev. Ta poteza je bila javno obsojena na nujni seji Odbora za izobraževanje, znanost in mladino, ki je potekala v torek, 23. januarja.

 

V SDS menijo, da je za razvito družbo nujno zagotoviti čim širši dostop do predšolskega varstva, poudarjajo pa tudi pomembnost vrtcev za otrokov razvoj in socializacijo. Strokovnjaki se strinjajo, da vrtec ni le prostor varstva, temveč pomembno okolje za razvoj otrokove samostojnosti in socialnih veščin.

Po mnenju poslancev SDS, ukrepi trenutne vlade kažejo na zanemarjanje zavez iz koalicijske pogodbe, zlasti tistih, ki zadevajo vrtce. Namera po ukinitvi zasebnih vrtcev, po njihovem mnenju, ne samo da odstopa od obljub danih ob začetku mandata, temveč tudi krši načela pluralnosti in demokratičnosti ter pravico do izbire v izobraževalnem sistemu.

Poslanci SDS so opozorili na potencialno škodo, ki jo lahko takšna politika povzroči staršem in otrokom, in so predlagali več sklepov v podporo zasebnim vrtcem. Kljub temu so bili ti sklepi zavrnjeni s strani vladajoče koalicije.

Med predlaganimi sklepi so bili pozivi k spoštovanju koalicijskih zavez, zlasti tiste o večjem vključevanju otrok v nižje starostne skupine vrtcev, in poziv k takojšnji prekinitvi načrtov za ukinitev zasebnih vrtcev.

Ta dogajanja kažejo na povečano napetost med vladajočo koalicijo in opozicijo, s širšimi implikacijami za slovenski izobraževalni sistem in demokratične vrednote.

MR