Vlada bi reševala mir v Palestini, ne zna pa razdeliti 13.000 računalnikov zastonj

V petek, 31. maja 2024, je na zahtevo Poslanske skupine SDS potekala izredna seja Državnega zbora RS ob 2. obletnici vlade Roberta Goloba. Janez Janša, predsednik SDS, je kritično ocenil dosedanje delo vlade, pri čemer je izpostavil, da je le 14 % obljub koalicije uresničenih.

Ob formalnem polčasu mandata je Janša poudaril, da je vlada Goloba prevzela dobro makroekonomsko stanje, a ni izkoristila ugodnih pogojev. Poudaril je, da je Slovenija po pandemiji hitro okrevala in imela najvišjo gospodarsko rast v EU leta 2021. Kljub temu pa je opozoril na povečanje števila birokratov in pomanjkanje učinkovitih reform.

Janša je bil oster tudi do vladne politike glede Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se še vedno ne izvaja kljub obljubam. Prav tako je kritiziral poskuse depolitizacije nacionalne televizije, ki so po njegovem mnenju spodleteli.

“Ko smo ob polčasu preverjali zaveze, ki jih je vladna koalicija postavila sama sebi v koalicijski pogodbi, smo ugotovili, da je v polovici mandata realizirala le slabih 14 % obljub,” je dejal Janša.

Janša je posebej izpostavil, da vlada posveča preveč pozornosti mednarodnim vprašanjem, kot je Palestina, medtem ko domači problemi ostajajo nerešeni. “To je zdaj glavna tema in skuša se slovensko javnost prepričati, da bo zdaj Slovenija tam rešila vse te probleme, ob tem pa je doma na stotine problemov, s katerimi se nihče ne ukvarja,” je dejal Janša.

V imenu poslanske skupine SDS je Jelka Godec prebrala sporočilo državljanov, ki se spopadajo z nizkimi plačami, visokimi davki, dolgimi čakalnimi vrstami v zdravstvu in drugimi težavami. Vodja poslanske skupine je zaključila, da velika večina državljanov v Sloveniji danes, po dveh letih vlade Roberta Goloba, živi slabše, medtem ko elita blizu Golobu živi bolje.

“Odziv Golobove vlade na izzive je bil nezadosten in neustrezen,” je poudarila Godec. “Ljudje postajajo nezaupljivi, institucije manj stabilne, ljudje ne zaupajo v sistem, kar posledično vpliva na učinkovitost države in vodi v razpad etičnih vrednot.”

Janša je zaključil, da se bo SDS še naprej zavzemala za rešitve, ki bodo izboljšale življenje vseh državljanov in ne le peščice privilegiranih.

MR