Vitamin C ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema

Vitamin C, poznan tudi kot L-askorbinska kislina, ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema, sodeluje v procesu tvorbe kolagena, ki je potreben za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob, poznana pa je tudi njegova antioksidativna vloga, kar pomeni da ščiti strukture v telesu pred oksidativnim stresom.

Vitamin C obenem prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema in zmanjšani utrujenosti. Pomemben je tudi pri absorpciji in metabolizmu hranil. Tako npr. podpira absorpcijo železa, prav tako pa tudi podpira obnovo reducirane (delujoče) oblike vitamina. Zaradi vseh funkcij v našem telesu je ta vitamin izrednega pomena za ohranjanje našega zdravja.

Vitamin C je eden od močnejših antioksidantov in je zato nepogrešljiv v obrambi naših celic pred prostimi radikali. Ti dnevno nastajajo kot stranski produkti presnove hranilnih snovi v energijo. Kadar je prostih radikalov v telesu preveč, lahko pospešijo proces staranja in pripomorejo k nastanku vrste obolenj, kot so razna vnetna stanja (npr. artritis), bolezni srca in ožilja in celo rak. Ker je njihov nivo v naših telesih danes vse večji, predvsem zaradi stresnega načina življenja in razvad (npr. kajenja) ter vse večje izpostavljenosti onesnaženemu okolju, je uživanje antioksidantov dobrodošlo tako za ohranjanje zdravja, kot za ponovno vzpostavljanje le tega.

Dejstvo je, da narodi, ki jedo veliko sadja in zelenjave, ki sta bogata vira vitamina C, manj obolevajo za boleznimi srca in ožilja. Foto: nasveti.net

Poleg antioksidativnega učinka so vitaminu C določili tudi protivirusni učinek, saj izboljša odpornost na infekcije. Številne študije namreč potrjujejo, da že dnevno uživanje 70 -200 mg vitamina C za 31 % zmanjša možnost pojava simptomov prehlada ali pa le ta ne bo tako izrazit.

Pomanjkanje vitamina C

Klasični klinični bolezni pomanjkanja vitamina C sta pri dojenčkih Moeller-Barlowova bolezen, pri odraslih pa skorbut. V glavnem se izražata v obliki motenj tvorbe kolagena. Pri otrocih se bolezen izraža v motnjah rasti in tvorbe kosti, v kasnejših življenjskih obdobjih pa v obliki nagnjenja do krvavitev v koži, sluznicah, mišičevju in notranjih organih.

V razvitih državah se takšna stanja hudega pomanjkanja vitamina C praktično ne pojavljajo več, lahko pa se pojavijo predklinični znaki, kot splošna utrujenost, ter kasneje zmanjšana storilnost in motnje v duševnem počutju ter počasnejše okrevanje po boleznih, pa tudi dovzetnost za okužbe in slabo celjenje ran.

V lekarni bodo z veseljem svetovali in pomagali izbrati pripravek, ki bo najprimernejši za vas. Foto: TM

V lekarni imamo več izdelkov, ki vsebujejo ta vitamin. Lahko so v obliki tablet, šumečih tablet, naravnih sokov, napitkov in kapsul. Dodan pa je tudi zdravilom, ki delujejo proti gripi in prehladu.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm, Lekarna pri Sv. Martinu na Hajdini