Višje plače

Državni zbor je danes s 45 glasovi za in 40 proti sprejel predlog novele zakona o dohodnini, ki prek postopnega dviga splošne olajšave med drugim prinaša nekoliko višje plače za vse zaposlene. Proti zakonu so bili poslanci SAB, SD, Levice in Robert Polnar iz stranke DeSUS. Kljub poznemu sprejemu bodo zakonske rešitve veljale že za to davčno leto, kar pomeni, da bodo vsi prejeli višje plače že letos.

 

Po zapletih pri sprejemanju zakona o dohodnini, je bil ta znova na preizkušnji. V Državnem zboru so tako danes ponovno obravnavali vladni predlog, ki je bil sprejet s 45 glasovi za in 40 proti. Proti zakonu so glasovali poslanci SAB, SD in Levice.

“Sprejet zakon za višje neto plače vseh zaposlenih. Za dobro delo višja plača. Ker si zaslužite,” je predsednik vlade Janez Janša podprl sprejem novele zakona o dohodnini.

Poleg pa je izpostavil še seznam poslancev, ki so glasovali proti zakonu. Med njimi so bili vsi poslanci strank SD, Levice, SAB in LMŠ ter poslanec DeSUS Robert Polnar. 

Poslanci državnega zbora so danes podprli novelo zakona o dohodnini, s 45 glasovi za in 40 glasovi proti. Po sprejetem zakonu se bo med drugim splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z današnjih 3500 evrov na 7500 evrov. S tem bodo vsi zaposleni dobili nekoliko višje neto plače. Stopnja v najvišjem, petem dohodninskem razredu, se medtem znižuje s 50 na 45 odstotkov.

Stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov se znižuje s 27,5 odstotka na 25 odstotkov, ob čemer bo kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. S 27,5 odstotka na 15 odstotkov se znižuje obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem, prav tako se bodo znižali normirani stroški. Sprejeta zakonska novela tudi določa, da se bodo olajšave in neto letne davčne osnove v lestvici za odmero dohodnine znova usklajevale z inflacijo.

Vnovič se uvaja tudi seniorska olajšava za starejše od 70 let v višini 1500 evrov, ugodnejša bo davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost. Te bodo po novem neobdavčene do višine sto odstotkov povprečne plače zaposlenega v zadnjih 12 mesecih, in ne več do višine povprečne plače vseh zaposlenih v državi. Nagrade bo lahko delodajalec izplačal tudi v ugodnostih, ne le denarju.

Nižje davčne osnove za mlade, starejše in deficitarne poklice
Za uporabo službenega avtomobila v zasebne namene, če je ta električen, po novem medtem ne bo treba plačevati bonitete. V primeru zaposlitve osebe, mlajše od 29 let oziroma starejše od 55 let ali z deficitarnim poklicem, bo delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. Uvaja se še oprostitev dohodnine za dohodke iz naslova družinske pokojnine ter izplačila iz šolskih skladov.

V zakonu je predvideno, da rešitve veljajo že za to davčno leto. Ker je bil zakon sprejet z zamudo, je vlada ta teden podprla dopolnila, ki bi vnesla spremembe med prehodne in končne določbe ter tako določila postopke, potrebne za retroaktivno veljavnost z začetkom tega leta. O tovrstnih dopolnilih poslanci danes niso odločali.

“Sprejet zakon za višje neto plače vseh zaposlenih. Za dobro delo višja plača. Ker si zaslužite,” je zapisal predsednik vlade Janez Janša in pri tem še čestital strankam SDS, Novi Sloveniji, SNS, Gibanju Povežimo Slovenijo in poslancem narodnih skupnosti, da jim je uspelo zakon spraviti pod streho.

Premier pa je poleg čestitke še pripel seznam vseh poslancev, ki so glasovali proti višjim plačam.