Vincekova rez v Rodnem Vrhu v Halozah

haloze, vinogradi, vincekovo, rez

Pri vinogradniku Pajnkiherju je bilo veselo

Praznik in god sv. Vincenca v vinorodnih koncih tradicionalno obeležijo s prvo rezjo v vinogradih. Tako je bilo tudi včeraj, dan pred Vincekovim, veselo na Rodnem Vrhu in Doleni, pri Pajnkiherjevih, od koder je doma kletar Turističnega društva (TD) Podlehnik Franc Pajnkiher. Pater Benjamin Mlakar iz župnije sv. Trojica je blagoslovil trto, predavanje o rezi vinske trte in prvo rez pa je opravil direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek. Ob lepem sončnem vremenu se je na haloškem griču zbralo veliko vinogradnikov in ljubiteljev vinske trte.

V Halozah je rezač prvi berač

»Vincencij iz Zaragoze je najbolj znan španski mučenec in eden najbolj čaščenih svetnikov. Ta svetnik že od nekdaj med kmečkim prebivalstvom velja za vremenjaka. V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in na ta dan Haložani pričnejo z rezjo v  vinogradu. Vinogradnik na ta dan odreže najlepše šibe (rozge) in jih v vodi postavi na svetlo in toplo mesto. Šibe, ki vzbrstijo, pokažejo kakšna bo letina. Te šibe nato povežejo v  presmec, ki ga na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu, vinogradniki pa si ta dan voščijo dobro vinogradniško letino. V Halozah pravijo pa, da je rezač, prvi berač. In velja si še zapomniti, da če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči,« je po nedeljskem dogodku povedala Zdenka Golob iz TD Podlehnik.

Vincekovo druženje obogatili s pesmijo in nagovori

Vinogradniki iz Haloz so se zbrali pri vinogradniku Pajnkiherju. Foto: Sandi Šprah

Že zjutraj so se obiskovalci, rezači, gostje in nastopajoči zbrali na vinogradniški  kmetiji ob  vinogradu družine Pajnkiher  v Doleni in na Rodnem Vrhu. Kmetija je ena od najstarejših v župniji sv. Trojica in občini Videm, meji pa na občino Podlehnik. Med zbiranjem so se gostje okrepčali s toplimi napitki. Druženje so začeli s kulturnim programom, v katerem so nastopili: ljudski pevci Fantje iz Jurovc KD Videm, Tadej s harmoniko, Janez na trstenke, Skupina šeg in navad TD Podlehnik in ljudski godec. Navzoče so pozdravili Milan Vidovič, predsednik TD Podlehnik, Franc Pajnkiher, gospodar vinogradniške kmetije in kletar TD Podlehnik, župan občine Podlehnik Marko Maučič, župan občine Videm Friderik Bračič in podžupan občine Videm Marjan Selinšek.

Na trto obesili klobase, saj tako veleva tradicija

Na trto so obesili tudi klobase … Foto: Sandi Šprah

Kot je povedala Zdenka Golub, so se po uvodnem kulturnem delu, nagovorih in kratkem predavanju o rezi vinske trte, ki ga je pripravil Andrej Rebernišek, podali v vinograd, kjer sta gospodar in predsednik po stari navadi obesila klobase na trto in trto zalila z vinom. To pomeni, da bo dobra letina in da bo veliko vina in mesa, je še dodala Golubova. Vsi prisotni so se nato okrepčali z vinogradniško malico in haloško kapljico.

TM, foto: Sandi Šprah