Vincekova rez v Halozah pri Pajnkiherjevih

Turistično društvo Podlehnik je v sodelovanju z vinogradniško družino Pajnkiher in kletarjem TD Podlehnik Francem Pajnkiherjem včeraj uspešno izpeljalo drugo Vincekovo rez v Halozah.

Prva rez; foto: Zdenka Golub
Že dopoldne so se vinarji in vabljeni gostje zbrali na vinogradniški kmetiji, ob vinogradu družine Pajnkiher v Doleni in na Rodnem Vrhu. Pajnkiherjeva kmetija je ena izmed najstarejših kmetij na obrobju občine Videm in v župniji sv. Trojica v Halozah. Dogodek je spremljalo lepo sončno vreme, Pajnkiherjev vinograd pa je prekrivala snežna odeja, kar je tradicionalnemu januarskemu dogodku dalo poseben čar.
Zbrani na dogodku Vincekova rez, ki ga je pripravilo Turistično društvo Podlehnik; foto: Zdenka Golub

“Vincencij iz Zaragoze je najbolj znan španski mučenec in eden najbolj čaščenih svetnikov. V Halozah velja dan sv. Vincencija za sredino zime in na ta dan Haložani pričnejo z rezjo v vinogradu, ko se vinogradnik in vinograd spet »ženita«,” je povedala Zdenka Golub iz TD Podlehnik.

»Zjutraj na Vincencija se vinogradnik in vinograd vsako leto znova zaljubita. Skupaj bosta celo leto garala in zelo bosta odvisna od vremena. God sv. Vincenca, ta starodavni in kar malce pozabljeni praznik, slavimo 22. januarja. To je dan, ko naj bi šel vsak vinogradnik ob zori v svoj vinograd in obrezal vsaj tri trte. Trto zalil z vinom in nanjo obesil klobase in slanino. To naj bi bilo zagotovilo, da bo trta dobro obrodila. Na god svetega Vincenca, ki je zaščitnik vinogradov in vinogradnikov, si vinogradniki voščijo srečno vinogradniško novo leto, po stari navadi pa pred sončnim vzhodom odrežejo tri rodne šibe trte, jih dajo v vodo in postavijo na toplo. Ozelenele šibe pokažejo, kako je trta prezimila in kakšno letino lahko vinogradnik pričakuje. Te šibe nato na cvetno nedeljo dodajo k ostalemu zelenju v presmec,« je med drugim zavetnika vinogradov in vinogradnikov predstavila Zdenka Golub in ob tem posebej poudarila, da je sv. Vincenc tudi izreden vremenar.

Če se na god sv. Vincenca od kapov cedi, bodo polne kleti. Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.

Sredi januarja je trta že pripravljena na rez

Desetine pregovorov in rekov je ljudstvo skovalo pri opazovanju vremena na god sv. Vincenca, z večino pa si je vlivalo poguma, da je lažje začelo težka vinogradniška dela, je na Vincekovi rezi med drugim še dejala Golubova. Poudarila je, da je Vincekovo nekakšna prelomnica, ko je prvi del zime mimo in se dan daljša, kar pa je tudi že prvi pogoj za odhod v vinograd. Tudi trta je v tem času že zrela in pripravljena za obdelavo.

Blagoslov vinogradov in narave je opravil trojiški pater Benjamin Mlakar; foto: Zdenka Golub

Andrej Rebernišek je prikazal rez vinske trte

Med zbiranjem so se gostje najprej okrepčali s toplimi napitki, nato pa so prisluhnili kulturnemu programu, v katerem so se predstavili ljudski pevci DU Tezno, Anže in Tilen na harmoniki, mladi pevec Vito iz OŠ Podlehnik, na trstenke je zaigral Janez iz TD Podlehnik, s skečem se je predstavila skupina šeg in navad TD Podlehnik, zaigrali pa so še ljudska godca Janko Bedrač in Janez Kozel ter Štajerski frajtonarji. Navzoče so pozdravili gospodar vinogradniške kmetije Franc Pajnkiher, župan občine Podlehnik Sebastian Toplak in župan občine Videm Branko Marinič.

Na Vincekovi rezi sta se srečala tudi podlehniški župan Sebastian Toplak in videmski župan Branko Marinič; foto: Zdenka Golub

Kratko prredavanje o rezi vinske trte je tudi tokrat pripravil Andrej Rebernišek, priznani strokovnjak s področja vinogradništva, sicer pa direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. V vinogradu sta gospodar Pajnkiher in podpredsednik TD Podlehnik Zvonko Mlakar po stari navadi na trto obesila klobase in trto zalila z vinom. Sledila je rez vinske trte, ki jo je prikazal Andrej Rebernišek, blagoslov vinogradov in narave pa je opravil trojiški pater Benjamin Mlakar.
Foto: Zdenka Golub