Vinarska zadruga Haloze kmalu z mobilno polnilno linijo

V prostorih občine Videm je bil v začetku tega tedna javni podpis pogodbe za dobavo mobilne polnilne linije za vino med Vinarsko zadrugo Haloze in izbranim dobaviteljem - podjetjem Fabian.

Potem ko je bil postopek javnega naročila za nakup mobilne polnilne linije za vino zaključen in je bil izbran tudi že dobavitelj, sta tudi že pogodbo podpisala predsednik Vinarske zadruge Jožef Šmigoc in direktor podjetja Fabian Zvonko Fabijan. Prva polnitev na omenjeno linijo je predvidena v začetku jeseni 2018.

Nakup mobilne polnilne linije je sestavni del projekta Vino Haloze (Povezovanje in blagovna znamka za kakovost vin v Halozah), je pojasnil Jernej Golc iz LAS Haloze. Projekt predstavlja pomemben prispevek v prestrukturiranju haloškega vinogradništva, ki je najpomembnejša panoga v Halozah in je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj- Ukrep CLLD, ki ga koordinira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Projekt se izvaja v okviru uresničevanja ciljev LAS Haloze.

Sodelujoči na javnem podpisu pogodbe za dobavo mobilne polnilne linije za vino v Halozah; foto: TM

»S podpisom je pričel teči tudi rok za izdobavo opreme, predvideno je do konca avgusta, ko bi pripravili tudi prvo simbolično polnitev. To je tudi največji projekt v Sloveniji v okviru CLLD ukrepa, je pa to tudi eden večjih korakov prestrukturiranja vinogradništva v Halozah v novem tisočletju. S tem na nek način omogočamo, da vinogradništvo, kot glavna kmetijska panoga v Halozah, ostaja in se razvija naprej,« je še dodal Golc.

20 vinarjev sofinancira naložbo

Nosilec projekta je Vinarska zadruga Haloze skupaj s partnerji: Društvom vinogradnikov in sadjarjev Haloze ter KGZ Ptuj in KGZ Maribor. 20 članov zadruge je pristopilo k sofinanciranju linije, kar pomeni preko 200 hektarjev vinogradniških površin, sicer pa naj bi bila polnilna linija tudi na izposojo, saj želijo naložbo čim bolj ekonomsko opravičiti, so pojasnili v Vinarski zadrugi. Zadruga ima sicer 33 članov, med katerimi sta tudi občina Videm in občina Majšperk. Končni produkt bo prav gotovo dodana vrednost za turistično ponudbo Haloz, prav tako pa za ponudbo haloških vinogradnikov in vinarjev.

Na uro napolnjenih in spakiranih 2 tisoč steklenic vina

»Polnilna linija Costral bo nameščena na tovorno vozilo, ima pa kapacitete 2.000 steklenic na uro. Sestavljena je iz več avtomatiziranih modulov od filtracije, sterilizacije, polnjena, pranja, etiketiranja. Je popolnoma avtomatizirana in tehnološko najnovejše izpopolnjena,« je na podpisu pogodbe pojasnil Zvonko Fabijan in dodal, da je za podjetje Fabian to eden večjih projektov.

Po skoraj letu dni pogajanj so izbrali najboljšo polnilno linijo, ki je danes na razpolago na trgu in poiskali so tudi uglednega dobavitelja, od katerega pričakujejo tudi kasnejšo pomoč in svetovanje, je povedal Jožef Šmigoc. Pojasnil je, da je projekt vreden 232 tisoč evrov in napovedal, da letos jeseni že planirajo prve polnitve.
Foto: TM