Vinarska zadruga Haloze bo sredstva namenila razvojnemu prestrukturiranju

haloze, vinarska-zadruga, sredstva-ministrstva, projekt, vino-haloze

Minister Počivalšek podpisal pogodbo za izvedbo projekta Vino Haloze

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je pristojni minister Zdravko Počivalšek pred dnevi podpisal pogodbo za izvedbo CLLD projekta pri LAS Haloze za pridobitev sredstev v višini 200.000 evrov za razvojno prestrukturiranje vinogradništva v Halozah.

Na ministrstvu s tem korakom uresničujejo strategijo lokalnega razvoja. Potrdili so prvih 50 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 3 milijone evrov, od tega je bila odobrena skupna vrednost sofinanciranja dobra 2 milijona evrov.  Omenjeni projekt CLLD skupaj s partnerji izvaja Vinarska zadruga Haloze pod nazivom Povezovanje in blagovna znamka za kakovost vin v Halozah.

V projekt je s sofinanciranjem pristopilo tudi 20 haloških vinogradnikov, ki so v teh dneh podpisali notarski sporazum o sofinanciranju projekta, so sporočili iz LAS Haloze. Glavni cilj skupaj 300.000 evrov vrednega projekta, vinogradniki iz Haloz ga bodo podprli še s 64 tisoč evri, je vzpostavitev enotne vinske blagovne znamke, ki bo povezala vinogradnike in vinarje ter bo hkrati sinonim za kakovostno in vrhunsko vino. V okviru projekta načrtujejo celovito študijo, delavnice in strokovna predavanja, na osnovi katerih naj bi dobili osnovo za kakovosten proizvod, nabaviti pa želijo tudi mobilno polnilno linijo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v okviru mehanizma CLLD odobrilo sredstva za izvedbo operacij LAS Haloze. Foto: TM

Manjši turistični projekti pomembni za lokalno okolje

Projekti imajo velik pomen za lokalno okolje in skupnost, je ob podpisu pogodbe dejal minister Počivalšek in dodal: »Na prvi pogled gre za majhne projekte, ki pa ljudem v lokalnem okolju pomenijo veliko. Gre namreč za manjše turistične projekte, infrastrukturne projekte, kot denimo kolesarske poti, pa denimo oblikovanje kmetijskih zadrug za bolj konkurenčen nastop na trgu in podobno.«

Operacije LAS so dodaten mehanizem, s pomočjo katerega finančno podpirajo projekte, ki neposredno zadevajo državljane in kakovost njihovih življenj. Največji projekt v okviru mehanizma CLLD je projekt LAS Haloze, oziroma Vinarske zadruge Haloze, ki ji je uspelo za operacijo Povezovanje in blagovna znamka za kakovost vin v Halozah pridobiti sofinanciranje v višini skoraj 200.000 evrov. S podporo in vlaganjem v tehnološki razvoj bo zadruga omogočila razvojno prestrukturiranje, zato minister upa, da bodo mladi zaznali priložnost za ustvarjanje lastnih dejavnosti in delovnih mest ter se bodo znova začeli ukvarjati z vinogradništvom, so med drugim zapisali na spletni strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Le s povezovanjem ponudnikov v enotno blagovno znamko se lahko doseže primeren učinek in vidni rezultati, morda nam do neke mere uspe celo ustaviti odseljevanje mladih,« je še dodal minister Počivalšek.

Med večjimi prejemniki javnih sredstev v okviru mehanizma CLLD je potrebno izpostaviti še Zavod za trajnostni razvoj temeniške in mirnske doline, ki bo za projekt povezovanja certificiranih ponudnikov storitev ali produktov za skupen pristop na trgu prejel 132.849,58 EUR. Spregledati pa ne gre niti projekta Spodbujanja trajne mobilnosti in urbane ureditve Mežiške doline, za katerega bo LAS Mežiške doline prejel sredstva v višini 95.000,00 EUR. Projekt je namenjen urejanju urbanih naselij Mežiške doline, dvigu kvalitete življenjskega prostora in s tem kvalitete bivanja prebivalcev tega območja.

Nove razvojne priložnosti za vinorodne Haloze … Foto: TM

Vinarska zadruga za več povezovanja in manjše stroške pridelave

Vinarska zadruga Haloze je nastala spomladi leta 2016 na pobudo lokalne akcijske skupine in v sodelovanju z delovno skupino za razvoj Haloz. V začetku se je zadrugi pridružilo blizu 30 vinogradnikov, po skoraj dveh letih pa je ta številka že nekoliko višja, vinogradniki združeni v vinarsko zadrugo danes obdelujejo nekaj več 230 hektarjev vinogradov. Ob ustanovitvi zadruge so poudarili, da želijo z združevanjem haloškim vinogradnikom omogočiti zmanjšanje stroškov v vseh fazah pridelave, proizvodnje in prodaje vina ter povečanje prihodkov na enoto prodanega proizvoda. Z občino Videm je predsednik zadruge Jožef Šmigoc ob ustanovitvi podpisali pogodbo za najem Vidove kleti, kjer je tudi sedež haloške vinarske zadruge in kjer se haloški vinogradniki pogosto srečujejo.

TM, vir: LAS Haloze, MGRT, foto: TM, Halo