Verniki se bodo zvečer odpravili k polnočnici

Na predvečer božiča bodo po cerkvah potekale polnočnice, še prej pa bodo verniki v družinskem krogu postavili jaslice in božično drevesce.

V pričakovanju božičnega večera; foto: TM
Le še nekaj ur nas loči do svetega ali božičnega večera, ki se v katoliških in protestantskih državah zaključi s slovesno polnočno mašo; po njej pride božič, sveti dan.

Polnočno mašo v ljubljanski stolnici bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski stolnici pa mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Sveti večer

Po običaju se na sveti večer pri nas in večjem delu sveta okrašuje božično drevo, prav tako pa se zvečer prirejajo slavne večerje v krogu celotne družine. Tudi obdarovanje z darili je po običaju na sveti večer po ali pred božično večerjo.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov; foto: TM

Nocoj, na predvečer božiča, ko kristjani pričakujejo rojstvo Jezusa Kristusa, bodo po cerkvah potekale polnočnice. Mnogi na sveti večer pred polnočnicami postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce. Središče jaslic je božja družina z Jožefom, Marijo in Jezusom, ki jih spremljajo različne živali. Del jaslic je pogosto tudi betlehemska zvezda, ki je po pripovedi iz Svetega pisma trem modrecem pokazala pot do mesta Jezusovega rojstva.

Foto: TM