Veliko srce za Aneja in Jaka

velika-nedelja, dobrodelni-koncert, dvojčka, anej, jaka

Uspel dobrodelni koncert pri Veliki Nedelji
Športna dvorana pri Veliki Nedelji je bila minulo nedeljo polna do zadnjega kotička. Organizatorji dobrodelnega koncerta za dvojčka Aneja in Jaka so prodali okrog 1200 vstopnic in prejeli tudi lep znesek donatorskih sredstev, kar bo omogočilo izvedbo operativnega posega v tujini in dvojčkoma tudi odločne korake na poti življenja. Za izjemen uspeh in dober odziv številnih dobrih ljudi, donatorjev in podpornikov koncerta ter nasploh dobrodelne akcije, pa so najbolj zaslužne Maja Kukovec ter sestri dvojčici Mateja Večerjevič Laptuš in Teja Večerjevič Rižnar, prijateljice Silve Hanželič, mame dvojčkov Aneja in Jaka.

Zaslužne za izjemen uspeh dobrodelnega koncerta. Foto: Marjan Dovečar

Dvojčka Anej in Jaka sta se rodila 25 tednu nosečnosti. Kljub temu, da sta ob rojstvu tehtala le 770 g in 760 g ter statistično gledano imela le 2% možnosti da preživita, je bilo to dovolj za oba. Danes sta stara 4 leta in sta junaka v vseh pogledih. Sta izredno motivirana in po najboljših močeh sodelujeta pri rednih terapijah in vajah, ki jima pomagajo, da postajata vse bolj samostojna.

Družina Hanželič se v ZDA odpravlja že ta teden
Jaku in Aneju so kot posledice prezgodnjega rojstva ostale hoja po prstih ter bolečine in zategnjenost mišic nog – oblika cerebralne paralize. Prva štiri leta sta preživela na fizioterapijah, rehabilitacijah v Rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, terapijah z živalmi, mnogih specialističnih obravnavah in se ob srčni mamici Silvi in očku Tadeju borila, da sta do danes veliko napredovala. Letos februarja pa bosta svojo borbo nadaljevala pod svetovno priznanim nevrologom dr. Parkom iz St. Louis Children’s hospital v Missouriju v ZDA, ki je potrdil, da sta fantka primerna za operacijo hrbtenice. Po posegu ne bo več zategovanja mišic in bolečine. Anej in Jaka bosta lahko kmalu normalno hodila. Družina se pot v ZDA odpravlja že jutri, 7. februarja.

Družina Hanželič. Foto: Marjan Dovečar

Na koncertu so se vsi nastopajoči odrekli honorarju
V Veliki Nedelji so nastopili: ansambel Saša Avsenika, skupina Gadi, Natalija Verboten, Ansambel Akordi, Ditka, Mladi Dolenci, Barbara iz skupine Donačka, Ansambel Opoj, Ansambel Smeh, Ansambel Zreška pomlad, Ansambel Žargon, Mladih 5, Vokalna skupina Virtus, Ženski gasilski pevski zbor GZ Ormož ter voditelja Peter Kirič in Tatjana Mohorko.

Jaka in Anej v družbi ansambla Saša Avsenika: Foto: Marjan Dovečar

»Hvala vsem dobrim ljudem«
Maja Kukovec je ob zaključku dobrodelnega koncerta povedala: »Uspeli smo prodati skoraj 1200 vstopnic, dvorana je bila polna in vzdušje ter energija odlična. Številna sredstva pa so bila zbrana tudi preko posameznikov in donatorjev. Hvala vsem dobrim ljudem, ki so nam priskočili na pomoč, hvala vsem nastopajočim, ki so se odrekli honorarja, vsem prijateljem, ki so odprli srce in pomagali. Vsi sodelujoči pri koncertu so se odzvali prostovoljno. Srčni prijatelji, ki so že nekaj mesecev pred koncertom pomagali in tudi na dan koncerta, glasbeniki, fotograf, cvetličarke, oblikovalci zvoka, občina Ormož, Rdeči križ Ormož, Gasilska zveza Ormož, gasilci iz Velike Nedelje, Trgovišča in Senešcev, Javni zavod za turizem in šport Ormož, OŠ Velika Nedelja, hišnik športne dvorane, radio Prlek, radio Ptuj, radio Maxi, KTV Ormož in Pošta Slovenije.
Predvideni so visoki stroški povezani z ortopedsko operacijo v tujini (tudi potni stroški, stroški bivanja celotne družine pred in po operaciji), potem pa tudi z daljšo pooperativno rehabilitacijo. Družina bo namreč v tujini ostala kar nekaj časa, da si fantka opomoreta in lahko nadaljujeta z zdravljenjem v Sloveniji.«

»Užitek je srečati pogled tistega, kateremu si pred kratkim storil kaj dobrega«

Foto: Marjan Dovečar

Družina Hanželič in prijatelji pa so se po koncertu takole zahvalili: »Želeli bi se zahvaliti vsem, ki ste se v duhu človekoljubnega poslanstva odzvali na našo prošnjo in tako pomagali pri organizaciji dogodka, prišli na Dobrodelni koncert kot glasbeniki ali kot gostje ter pomagali z nakupom vstopnice in tistim, ki ste z donatorskimi sredstvi podprli zdravljenje Aneja in Jaka.
Užitek je srečati pogled tistega, kateremu si pred kratkim storil kaj dobrega. Vaše dobro delo bo pripomoglo, da bosta lahko fantka kmalu hodila brez opornic in boste tako večno zapisni v njunih srčkih. Naša hvaležnost pa je neizmerna, saj pomagati otrokoma, pomeni graditi njuno prihodnost. Hvala Vam za vse! Vsem skupaj. In vsakemu zase. Iz vsega srca.«
TM, foto: Marjan Dovečar