Velik dogodek za gasilce PGD Sela

Prostovoljno gasilsko društvo Sela letos obeležuje visok društveni jubilej – 70 let delovanja. V počastitev obletnice so pripravili več dogodkov in predstavili nov logotip, ki ga je naredil Nejc Potočnik.

Gasilski praznik na Selih; foto: Rado Škrjanec

Velika dodana vrednost članov PGD Sela pa bo poslej tudi zbornik 70 let gasilstva na Selih, ki je izšel ob letošnji obletnici. Osrednja slovesnost ob jubileju je bila sredi junija združena s 23. praznikom gasilcev Gasilske zveze Videm.

Središče Sel je bilo konec maja v znamenju velike gasilske vaje »Lipa 2019«, na kateri je sodelovalo 12 gasilskih društev iz štirih gasilskih zvez in policijska patrulja PP Podlehnik. Vodja intervencije je bil poveljnik PGD Sela Aleš Sitar. Gasilci so prikazali najrazličnejše postopke reševanja, kot so gašenje, reševanje ujetih ponesrečencev ter oskrba ponesrečencev in nudenje prve pomoči, najbolj zanimiv pa je bil prikaz reševanja z višine z avtolestvijo PGD Ptuj.

Utrinek z gasilske vaje Lipa 2019, Foto: arhiv društva
Foto: arhiv društva

Predstavitev zbornika, odprtje razstave in slavnostna seja

V kulturni dvorani na Selih je v prazničnih dneh potekala predstavitev zbornika 70 let gasilstva na Selih, ki sta ga predstavila avtorja Matjaž Klasinc in Anja Mohorko, člana PGD Sela. V njem sta v sliki in besedi na 176 straneh orisala celotno zgodovino delovanja društva. Hkrati so tega dne odprli tudi zanimivo razstavo, posvečeno 70-letnici. 1. junija so gasilci na Selih izpeljali še slavnostno sejo, posvečeno letošnji visoki obletnici društva. Na seji so podelili tudi društvene zahvale za uspešno sodelovanje in vsestransko pomoč društvu ter zahvale donatorjem, ki so pomagali pri izdaji zbornika.

Velik gasilski praznik na Selih

Sobota, 15. junija, je bila v občini Videm tudi v znamenju gasilstva. V PGD Sela so praznovali 70-letnico, hkrati pa je bil to tudi 23. praznik gasilk in gasilcev GZ Videm. Slovesnost so začeli z gasilsko parado, nadaljevali pa v prireditvenem šotoru, kjer so tudi podelili društvene zahvale ter visoka gasilska odlikovanja.

Praznovanje 70-letnice PGD Sela; foto: Rado Škrjanec

V družbi župana občine Videm Branka Mariniča, vodstva GZ Videm in PGD Sela ter številnih gasilk in gasilcev so se na Selih naprej spomnili dogodkih od ustanovitve društva do danes, pomembnih zapisov iz društvene kronike. Avtorja zbornika sta člana PGD Sela Matjaž Klasinc in Anja Mohorko, ki sta na praznični dan prejela tudi posebno društveno priznanje za izredne zasluge pri izdaji zbornika 70 let gasilstva na Selih.

Anja Mohorko (na levi) in Matjaž Klasinc (na desni) sta opravilo izjemno delo. V bogatem zborniku sta predstavila sedem desetletij gasilstva na Selih. V sredini lektorica Petra Krajnc. Foto: arhiv društva

Gasilstvo v kraju zarisalo uspešno, požrtvovalno in humanitarno pot

Uvodni in pozdravni nagovor je imel Jure Pignar, predsednik PD Sela, ki je povedal, da so leta 1949 krajani na Selih videli potrebo po organiziranem gasilstvu na Selih. »S svojo požrtvovalnostjo in željo po pomoči sočloveku v domačem kraju in širši okolici so pričeli graditi gasilstvo na Selih. PGD Sela je v vseh svojih sedemdesetih letih delovanja zarisalo uspešno, požrtvovalno in humanitarno pot gasilstva na Selah. Ponosen sem lahko, da sem predsednik tega društva, ker bo zaradi takšne poti gasilstvo na Selih živelo in delovalo še dolga leta,« je še povedal Pignar.

Nastop mladih gasilcev; foto: Rado Škrjanec

»Duh gasilstva je na vasi združil in povezal vaščane«

Zbrane na gasilski slovesnosti so nagovorili še predsednik GZ Videm mag. Janez Merc, član poveljstva GZS Bojan Hrepevnik in župan občine Videm Branko Marinič, ki je med drugim povedal:
»Ob vseh pomembnih obletnicah se spomnimo na prehojeno pot in si zaželimo uspehov v prihodnje. Danes se spominjamo časa, skozi katerega so se zvrstili številni pomembni dogodki in »akcije« nekaj generacij selskih gasilk in gasilcev. Spominjamo se plemenitih dejanj in humanosti, ki ste ju selski gasilci izkazali, ko so nesreče prizadele vaše sokrajane. Spominjamo se tudi nesebične pomoči, ki so jo generacije gasilcev vedno ponudile, ko je to bilo potrebno.
V kraj so vnesli vrednote humanosti, požrtvovalnosti in pomoči človeku v stiski. Te vrednote tudi po sedemdesetih letih še vedno živijo in se prenašajo naprej na mlajše rodove. Duh gasilstva je na vasi združil in povezal tudi enako misleče vaščane, ki so vseskozi pomagali in spodbujali vaše delo. Želim, da bi vaše poslanstvo opravljali še vrsto let. Da bi vrednote gasilstva prenesli še na številne mlade rodove in da bi še mnogo let nesebično pomagali ljudem v stiski. Hvala vam za vaše humano in požrtvovalno delo. Z vašim ˈNa pomočˈ se počutimo varneje.«

Zahvala prizadevnim gasilkam in gasilcem

Predsednik in poveljnik GZ Videm; mag. Janez Merc in Roman Cafuta ter tajnik zveze mag. Domen Golob so podelili potrdila tečajnikom, ki so opravili tečaj za operativnega gasilca, v nadaljevanju pa tudi srebrno plaketo GZ Videm, ki jo je prejela ekipa državnih prvakov z letošnjega državnega kviza gasilske mladine.

Dobitniki zahvale PGD Sela članom in članicam, ki so v preteklosti veliko doprinesli gasilskemu društvu. Foto: Rado Škrjanec

Na Selih so bila na letošnjem gasilskem praznika podeljena tudi visoka gasilska odlikovanja, ki so jih prejeli: gasilsko plamenico II. stopnje PGD Sela, plamenico III. stopnje Peter Lozinšek, Roman Cafuta, Anton Mohorko in Alojz Auer pa so letošnji dobitniki odlikovanja za posebne zasluge.

Letošnji nagrajenci – dobitniki najvišjih gasilskih odlikovanj;
foto: Rado Škrjanec

Foto: Petra Krajnc, Rado Škrjanec, arhiv društva