Včeraj teklo okoli 200 korantov, hudičkov in pokačev

Pustni čas so marsikje na širšem Ptujskem že pozdravili s korantovim skokom, pokom biča in prvo brazdo, včeraj pa so na desnem bregu Drave koranti izvedli že osmi korantov tek od Pobrežja v videmski občini do Dražencev v občini Hajdina.

Foto: TM
Pred vaškim domom Pobrežje se je v sobotnem popoldnevu zbrala množica sodelujočih, okoli 200 korantov, hudičkov in pokačev iz trinajstih društev iz petih občin na desnem bregu Drave: Vidma, Podlehnika, Kidričevega, Hajdine in Mestne občine Ptuj. Udeležba letos je bila odlična v primerjavi z minulimi korantovimi teki, pa še vreme jim je tokrat šlo na roko, čeprav je bilo mnogim v korantovi opravi kar malo prevroče.
Priprave na tek pred vaškim domom v Pobrežju; foto: TM
Na poti; foto: TM

Ob tej priložnosti so jih v Pobrežju, kjer so se še pred tekom vsi dobro okrepčali, nagovorili videmski župan Branko Marinič, podžupanja Kidričevega Anja Rajher, župan Podlehnika mag. Sebastian Toplak, predsednik četrtne skupnosti Breg – Turnišče Vlado Koritnik, poslanka Suzana Lep Šimenko, predsednik KS Pobrežje Andrej Forstnerič, v Dražencih pa jih je pozdravil še župan Hajdine mag. Stanislav Glažar.

Pustni dogodek v videmksi in hajdisnki občini so včeraj obiskali tudi nekateri gostje, med njimi videmski župan Branko Marinič, kidričevska podžupanja Anja Rajher, poslanka Suzana Lep Šimenko in aktualni princ ptujskega karnevala Darko Cafuta s spremstvom. Foto: TM

V družbi princa ptujskega karnevala

Posebno čast je korantom in pokačem izkazal tudi letošnji 17. princ ptujskega karnevala Darko Cafuta, baron Jakob Zekel Videmski, član Kulturno, turističnega in etnografskega društva korantov Demoni s svojim spremstvom, baronico Sabino Zofijo Zekel in grado.

Baronica Sabina Zofijo Zekel je korantom podarila robce; Foto: TM

Na poti se je prileglo tudi okrepčilo

Ko pa so pokači zavihteli svoje biče, so bili koranti že pripravljeni na tek od Pobrežja do Dražencev. Ves čas na poti jih je spremljalo staro gasilsko vozilo PGD Turnišče, da pa so teh dobrih sedem kilometrov poti v popolni korantovi opravi in opremi lažje premagali, so jim na gostoljubni domačini pripravili kar nekaj postojank z okrepčili.

Enkratne pogled na množico korantov, ki je v Pobrežju včeraj začela svoj osmi tek. Foto: TM
Na korantovem teku so bili tudi pokači iz Tržca; foto: TM

Ustavili pa so se pri Mariničevih v Pobrežju, pri baru Tilčka, pri Sveči v Pobrežju, kjer so jim ob pomoči članic Društva žensk Pobrežje pripravili manjšo pogostitev, nato pa jih je pot vodila skozi Suho vejo, do Turnišča, naprej do Lesjakovih in doma vaščanov v Dražencih, kjer so letošnji tek nadvse uspešno zaključili s pogostitvijo.

Pri Sveči v Pobrežju je bila ena od postojank s pogostitvijo; foto: TM

Župani pohvalili sodelovanje med društvi in povezovanje med občinami

Na koncu sta se v imenu organizatorjev teka, Turističnega društva Koranti iz Pobrežja in TeDe korant kluba Turnišče – Draženci, veselila tudi oba predsednika; Damjan Vidovič in Drago Lesjak.

Na zaključku korantovega teka v Dražencih; foto: TM

Hajdinski župan mag. Stanislav Glažar je pohvalil sodelovanje med etnografskimi skupinami, dejal, da je to projekt, ki zna povezati občine in ne pozna meja. Zahvalil se je vsem, ki ohranjajo kulturno in etnografsko dediščino.

Foto: TM

Župan občine Podlehnik mag. Sebastian Toplak, ki se je teka udeležil v korantovi opremi, je na koncu povedal, da ima korantov tek izjemen povezovalni pomen in na drugi strani ohranja tudi kulturno dediščino. »To je tudi lep primer, da tudi mladim pokažemo kako bogata je ta dediščina in kako pomembno je, da jo ohranjamo,« je še dodal Toplak.

S korantovinm tekom so koranti na desnem bregu Drave še bolj povezani; foto: TM

Branko Marinič, župan občine Videm, pa je pohvalil sodelovanje med društvi in občinami, izrazil navdušenje nad letošnjo udeležbo korantov in ostalih pustnih likov, hkrati pa je organizatorjem zaželel, da bi še na prej ohranjali tradicijo korantovega teka in predvsem dobro sodelovali med seboj.
Foto: TM