Včeraj na Ptuju že 54. festival narodno-zabavne glasbe

V petek, 1. septembra je potekal že 54. festival narodno-zabavne glasbe. Tokrat je potekal pred mestno hišo, ki je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. Zadnjič je festival gostila ob Abrahamu, po štirih letih pa je napočil čas, da soj televizijskih luči znova obsije njeno fasado.

 

Festival narodnozabavne glasbe Ptuj je najstarejša in najuglednejša prireditev te vrste v Sloveniji. Prvi festival je potekal leta1969 v organizaciji Radia Ptuj, ki se je tako vključil v praznovanje 1900-letnice prve omembe mesta Ptuj. Festival poteka konec avgusta ali v začetku septembra. Tudi letos se ne bomo izneverili tradiciji. Festival bo ob slovesu poletja v petek, 1. septembra na Ptuju.

Ansambli tekmujejo v dveh kategorijah: v kategoriji klasičnih kvintetov in kategoriji ostalih zasedb. Na festivalu vsak ansambel sodeluje z dvema skladbama. Prva je iz zakladnice slovenske domače glasbe in jo organizator, v skrbi za negovanje zgodovine festivala, umesti v scenarij festivala. Skladbo v originalu izvaja ansambel, ki je že stal na odru festivala. Druga skladba mora biti izdana v letu od minulega festivala in je lahko že javno predstavljena, a ne sme biti uvrščena v tekmovalni izbor drugega festivala.

Strokovna komisija, ki jo imenuje organizator festivala, izbere nastopajoče izmed prijavljenih ansamblov. Tokrat je komisija po koncu razpisa na 54. festival NZG Ptuj uvrstila 12 ansamblov.

Nastopili so tako:
LAH-ov Boris s Prijatelji, Ansambel Dveh dolin, Fenomeni, Ansambel Andreja Bajuka, Prisrčniki, Ansambel Lesarji, Skupina Lenarti, Firbci, Ansambel Murni, Ansambel Gašperja Mirnika, Ansambel Petan in Kerlci.

Festival NZG Ptuj ima na Ptuju poleg bogate tradicije skladb, ki jih je predstavil, tudi bogato tradicijo različnih prizorišč. Ptuj je zakladnica tisočletij in kot najstarejše slovensko mesto lahko ponudi mnogo dih jemajočih scenskih in odrskih postavitev.  fasado.

Strokovne komisije so izbrale:

A: najboljši ansambel med klasičnimi kvinteti – nagrada ORFEJ in denarna nagrada (ansambel)

B: najboljši ansambel med drugimi zasedbami – nagrada ORFEJ in denarna nagrada (ansambel)

C: najboljše besedilo – denarna nagrada (avtor besedila)

D: najboljšo vokalno izvedbo – Korenova plaketa (pevec, pevka ali pevci)

– obiskovalci na prireditvi in radijski poslušalci izberejo:

A: najboljšo skladbo festivala – denarna nagrada (nagrado si delijo avtor glasbe, avtor besedila, avtor aranžmaja in ansambel)

Vir: https://www.ptujski-festival.si/