V Zg. Pristavi položili cvetje na grob ruskih oficirjev

občina videm, zg. pristava, spomenik, veleposlaništvo ruske federacije v RS

V občini Videm na obisku delegacija veleposlaništva Ruske federacije v RS

 

V občini Videm je bil današnji praznični 2. maj posebej slovesno obarvan. Župan Friderik Bračič je prvič pripravil sprejem za delegacijo veleposlaništva Ruske federacije v RS; atašeja Vadima Kasparova in Evgenijo Nefedovo, drugo sekretarko na veleposlaništvu v Ljubljani.

Ruski ataše Kasparov in videmski župan Bračič sta izmenjala protokolarna darila.

Sprejema sta se udeležila tudi mag. Radovan Pulko in Boris Bavdek iz Zgodovinskega društva Kidričevo, videmski podžupan Marjan Selinšek, vodja občinske uprave Nada Golob in predsednica KS Sela Frančka Merkuš.

Gostje so se najprej srečali na sedežu občine Videm, kjer so izmenjali tudi protokolarna darila, ruski ataše Kasparov pa je ob tej priložnosti županu Bračiču v znak zahvale in v spomin na srečanje izročil še spominsko medaljo 100-letnica Ruske kapelice. Obiskali so tudi Vidovo klet, nato pa so se odpravili proti Selam in Zg. Pristavi, do spomenika padlih v 2. svetovni vojni.

Delegacija pri spominskih obeležjih v Zg. Pristavi.

Ruski ataše Kasparov je v spremstvu župana Bračiča in delegacije na grob dveh padlih ruskih oficirjev položil cvetje in prižgal sveče, oba pa sta spoštljivo spregovorila o preteklosti in ohranjanju spomina na padle v boju proti okupatorju na slovenskih tleh. Poudarila sta, da je spomine potrebno spoštovati, da jih bo mladi rod lahko še dolgo ohranjal.

Sveče so prižgali tudi ob ostalih spominskih obeležjih, kjer so pokopani Slovenci. Ruski ataše Kasparov in videmski župan Bračič pa sta se že dogovorila za nadaljnje sodelovanje, ob letu pa naj bi se znova srečala pri spominskem obeležju v Zg. Pristavi.

Pobuda za srečanje prišla iz vrst članov Zgodovinskega društva Kiričevo, ki so se že lani aprila skupaj z ruskim vojaškim atašejem polkovnikom Aleksandrom Krasnovom poklonili spominu na devet Slovencev in dva ruska oficirja, ki so v boju z okupatorjem izgubili življenje leta 1944 v gozdu v Zg. Pristavi pri Selih.

TM, foto: TM