V Žabjaku že prvi stanovalci

Ptujski dom upokojencev, ki je z več kot 800 stanovalci največji dom starejših v Sloveniji, je tik pred dokončanjem gradnje nove, že šeste enote. Gradnja v vrednosti dobrih 15 milijonov evrov poteka po načrtih in v domu že sprejemajo prve stanovalce.

Nova enota bo imela več kot polovico enoposteljnih sob, medtem ko bodo preostale dvoposteljne. Investicija, vredna več kot 15 milijonov evrov, je bila financirana s pomočjo evropskih sredstev iz razpisa REACT, katerih znesek je znašal nekaj manj kot 12 milijonov evrov. Ministrstvo za delo je dodatno prispevalo 1,4 milijona evrov za vzpostavitev dnevnih in začasnih namestitev, preostanek pa je bil pokrit iz lastnih sredstev doma.

Ptujski dom upokojencev je z namenom zagotavljanja visokih standardov in normativov že pred odprtjem nove enote zaposlil nove sodelavce. Iščeni so bili strokovnjaki iz različnih profilov, vključno s socialnim delavcem, fizioterapevtom, delovnim terapevtom, diplomirano medicinsko sestro, medicinskim tehnikom in več oseb za zdravstveno nego, oskrbo, kuhinjo, pralnico in tehnične službe.

Marca so v domu objavili razpis za koriščenje dnevnega in začasnega varstva ter proste kapacitete, ki so bile takoj popolnjene. Glede na povpraševanje in že zapolnjene kapacitete je očitno, da je nova enota že zdaj dobrodošla pridobitev za starejše občane.

Kljub temu, da so gradbeni roki ostali nespremenjeni, so izvajalci gradnje opozorili na višje stroške gradnje, ki bodo presegli predvidenih 15 milijonov evrov. Vodstvo doma je že lani prejelo zahtevek izvajalca za dodatno plačilo.

Pričakuje se, da bo nova enota v Žabjaku, ko bo dokončana, prispevala k izboljšanju življenjskih pogojev in oskrbe starejših občanov ter omogočila ustrezno in kakovostno bivanje v domačem okolju.