V Vidmu včeraj tradicionalna martinova prireditev

martinovo, videm, blagoslov-mošta, prireditve

Martinovo je praznik narave in veselja

Številna martinovanja bodo ta konec tedna in naslednje dni tudi v Halozah, Slovenskih goricah in na Ormoškem. Osrednji martinovi dogodki so napovedani na dan svetega Martina, v soboto, 11. novembra, za vse vinogradnike in vinarje pa je Martinovo praznik jeseni, ko se vegetacijska doba počasi umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Sinoči so v Vidmu pri Vidovi kleti pripravili prvo od martinovih prireditev, kar je bil tudi uvod v vesele martinove dni v vinorodnih koncih občine Videm.

Na martinovi prireditvi so nastopili domači kulturniki in učenci OŠ Videm. Foto: TM

Čas okoli martinovega je čas, ko se na podeželju zaključuje jesensko delo in se začno priprave na zimo, prav ta čas pa dozori tudi vino in na martinovanjih opravijo blagoslov “nečistega” in “grešnega” mošta v pravo vino. »Martinovo je praznik, ki ima v vsaki vinorodni deželi drugačne značilnosti in posebnosti, tudi v Halozah, v občini Videm, kjer že vrsto let ohranjamo to lepo tradicijo, » je na martinovi prireditvi dejal župan občine Videm Friderik Bračič, ki je ob tem tudi izrazil veselje, da je trta v občinskem vinogradu tretje leto zapored kar dobro obrodila in da je vina v občinski kleti dovolj.

Zbrane vinogradnike in ljubitelje vinske kapljice je nagovorila tudi ptujska vinska kraljica Urška Repič, slovesnosti pa se je med gosti udeležila tudi domačinka, poslanka v DZ RS Suzana Lep Šimenko. Slovesen blagoslov mošta je opravil pater Tarzicij Kolenko iz Župnije sv. Vida, v kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Videm, ljudski godci, ljudski pevci Vinogradniki in Veseli Jožeki KD Videm, posebej pa za to priložnost pa so videmski kulturniki pripravili še šaljivi krst mošta. Na prireditvi so se s krušnimi dobrotami predstavile domače gospodinje, članice društev kmetic in aktivov žena, domači vinarji pa so v pokušnjo ponudili letošnje mlado vino.

Prvi je iz občinskega sodčka natočil župan Bračič.

Martinovanja bodo še vse do 12. novembra

Čeprav martinovanja potekajo marsikje, pa lahko ljubitelji vina, kulinarike in družabnih dogodkov ta praznik jeseni najbolj pristno doživijo predvsem v manjših vinskih kleteh, vinotočih in zidanicah. V Halozah se v prihodnjih dneh obetajo zanimive martinove prireditve in dogodki. Martinovanja v prihodnjih dneh pripravljajo še v Strmcu, Leskovcu, Skorišnjaku, Veliki Varnici, Dravcih, pri Pintarjevih, v Pobrežju, Šturmovcih in na Djočanovi domačiji v Tržcu.

TM