V Vidmu razstava Vojna za samostojno Slovenijo 1991

slovenija, osamosvojitev, razstava, oš videm

Tudi poklon dnevu državnosti

Konec minulega tedna so v avli Osnovne šole Videm odprli zanimivo pregledno razstavo Muzeja Slovenske o vojni za Slovenijo leta 1991. Razstavo je predstavil načelnik muzeja, polkovnik Miran Fišer. Spregovoril je o dogodkih med letoma 1988 in 1991, ki so usodno zaznamovali slovensko zgodovino ter podrobneje predstavil ključne trenutke desetdnevne vojne za osamosvojitev Slovenije.

Odprtja razstave sta se udeležila tudi mag. Robert Murko, ravnatelj OŠ Videm in Marjan Selinšek, podžupan občine Videm. V nagovorih sta izpostavila pomen vrednot slovenske osamosvojitve in poudarila nujnost prenašanja le-teh na mlajše rodove.  V okviru šolskih dejavnosti so si ta zadnji teden pouka razstavo ogledali tudi učenci 7. in 8. razredov. Razstavo je učencem predstavil polkovnik Miran Fišer.

Kot je na predstavitvi poudaril Fišer, je namen razstave je obeležitev dneva državnosti (25. junij), predstaviti slovensko osamosvojitveno vojno ter učence seznaniti s potekom dogodkov, ki so pripeljali do vojne. Vse premalo se namreč ti dogodki izpostavljajo v šolskem prostoru kot najbolj svetla točka slovenske zgodovine, ko so se vsi Slovenci združili in enotno dosegli zastavljeni cilj, je poudaril Fišer. S časovno distanco 26 let so poskušali zajeti družbene dogodke, ki so se začeli in zaključili z osamosvojitveno vojno.

Za gostovanje razstave na OŠ Videm se šola zahvaljuje Zgodovinskemu društvu Kidričevo in predsedniku društva mag. Radovanu Pulku. Razstava je še ta teden na ogled v prostorih OŠ Videm, potem pa se seli po državi.

TM, Vir: OŠ Videm

Foto: TM