V Vidmu pričetek martinovanja v Halozah

vino, novi-vinski-letnik, martinovanje, videm

Od 16. ure bo veselo ob Vidovi kleti

Ob Vidovi kleti v Vidmu se bo z današnjo osrednjo prireditvijo pričelo martinovanje v Halozah, ki se bo po haloških gričih, v vinskih kleteh in zidanicah nadaljevalo še do Martinove nedelje, 12. novembra. Vinska letina je tudi letos odlična, zato je pričakovati dober obisk in veselje vinogradnikov ter ljubiteljev vina. V Vidmu pripravljajo bogat kulturni program, blagoslov in krst mošta, bogato pogostitev za vse obiskovalce, obisk pa je napovedala tudi ptujska vinska kraljica Urška Repič.

V martinov šotor so danes vabljeni občani, domači vinarji in ljubitelji odlične vinske kapljice, kulinaričnih dobrot ter kulturnih običajev. V uvodnem delu prireditve bo obiskovalce pozdravil videmski župan Friderik Bračič, nato pa bo sledil prijeten kulturni program, v katerem se bodo predstavili učenci OŠ Videm, ljudski godci, ljudski pevci Vinogradniki in Veseli Jožeki KD Videm, videmski kulturniki pa pripravljajo še šaljivi krst mošta.

Gospodinje iz občine Videm bodo na martinovanju ponudile same dobrote. Foto: TM

Predstavili se bodo tudi lokalni vinogradniki s svojo ponudbo vin in ostali ponudniki dobrot, med njimi gospodinje iz društev, aktivov kmetic in podeželskih žena v videmski občini. Veselje ob novem v vinskem letniku se bo iz šotora preselilo še v Vidovo klet, kjer se bo tudi zaključila osrednja Martinova prireditev v občini Videm. Martinovanja v prihodnjih dneh pripravljajo še v drugih krajih videmske občine, v Strmcu, Leskovcu, Skorišnjaku, Veliki Varnici, Dravcih, pri Pintarjevih, v Pobrežju, Šturmovcih in na Djočanovi domačiji v Tržcu.

TM