V soboto že 9. Praktični prikaz poklicev v Talumu

V Talumu bodo v soboto, 1. februarja, pripravili že 9. Praktični prikaz poklicev, da bi otroke navdušili za tehnične poklice, ki jih v slovenski industriji primanjkuje.

Vse bliže je vpis devetošolcev v srednje šole, vse bliže pa so tudi informativni dnevi. Dva tedna pred informativnimi dnevi, ti bodo letos 14. in 15. februarja na vseh na srednjih šolah, fakultetah in v dijaških domovih, pa so se za praktični prikaz poklicev znova odločili v Talumu v Kidričevem. Šolarjem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem bodo v realnem okolju v kidričevskem Talumu predstavili delo oblikovalca kovin orodjarja, elektrikarja, mehatronika in livarjev.

V sklopu dolgoročne politike kadrovanja v Talumu izvajajo različne aktivnosti, da bi mlade seznanili s poklicnimi priložnostmi, predstavili kako so se nekoč težaški tehnični poklici z robotizacijo in avtomatizacijo preoblikovali ter krepili vezi med izobraževalnimi inštitucijami in gospodarstvom.

V Talumu želijo mladim približati tehnične poklice; foto: Talum

Prvi praktični prikaz poklicev so v tovarni aluminija pripravili decembra 2011, letos bodo v soboto, 1. februarja, ob 9. uri otroke medse povabili že devetič. Talumovci so ponosni, da so še vedno edini v Sloveniji, ki so na tak način pristopili k prikazu poklicev za mlade. Da gre za primer dobre prakse splošne promocije tehničnih poklicev kaže tudi odločitev Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), da koncept povzame v okviru svojega Dneva odprtih vrat slovenskega gospodarstva.

Skupaj s Talumovci se bodo predstavile tudi nekatere srednje šole

»Zainteresiranim bodo sicer v Talumu tudi tokrat pokazali, kakšna delovna opravila so v praksi povezana s posameznim poklicem. Tako bodo dobili predstavo o raznolikosti, znanjih in spretnostih, potrebnih za delovno odličnost. Skupaj s Talumovci se bodo predstavile tudi Strojna šola Ptuj, Elektro in računalniška šola Ptuj ter Srednja šola Slovenska Bistrica. Ob praktičnem prikazu poklicev v Talumu mladim nudimo kadrovske štipendije, opravljanje obvezne prakse, omogočajo vodene oglede podjetja, pomoč pri pisanju seminarskih, diplomskih in drugih nalog,« napovedujejo v Talumu.

Trajnostni razvoj temelji na aluminiju

V Talumu poudarjajo, da vizija trajnostnega razvoja sloni na aluminiju z njegovim neskončnim potencialom recikliranja. Aluminij je material, ki nas danes spremlja vsak dan, ves dan. Vseprisoten je z dobrim razlogom, saj je lahek material, ima izjemne mehanske lastnosti in možnosti preoblikovanja. Odporen je proti koroziji in vremenskim vplivom in ni toksičen. Znova in znova ga je mogoče reciklirati, njegova kakovost pa ostaja enaka. Aluminij kot kovino prihodnosti v Talumu poznajo do potankosti.

Z intenzivnim prestrukturiranjem svoje proizvodnje v zadnjem desetletju danes v Kidričevem izdelajo vse več izdelkov z višjo dodano vrednostjo za najbolj priznane svetovne znamke kot so: KTM, Porsche, VW, Bosch. BMW, Scania, Samsung Batteries, …

Vir in foto: Talum