V soboto odprtje sejma AGRA

Na letošnjem sejmu Agra v Gornji Radgoni, ki se bo začel v soboto, 24. avgusta, se bo predstavilo 1850 razstavljavcev iz 32 držav.

Sejem AGRA že ta konec tedna. Foto: Pomurski sejem
AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57 ponovitvijo največji državni in eden najpomembnejših kmetijsko-živilskih sejmov Evropske unije in držav v njenem preddverju. Obiskovalce bodo na otvoritvi nagovorili še predstavnik dežele partnerice – avstrijske Štajerske, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.

1850 razstavljavcev iz 32 držav

Na letošnjem sejmu se bo predstavilo 1850 razstavljavcev, sodelovalo bo 32 držav. Na skoraj 72.000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo predstavilo 1850 razstavljavcev iz 32 držav; od tega bo 24.500 kvadratnih metrov pokritih in 29.000 zunanjih površin, tri tisoč kvadratnih metrov bo namenjenih razstavi živali, dobrih 15.000 pa vzorčnim nasadom in maneži.

Letošnjih poudarki sejma AGRA so poleg digitalizacije še podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, inovativnost, znanje, povezovanje, trajnostno gospodarjenje z gozdovi, kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje ter ekološko kmetijstvo.

Tri tisoč kvadratnih metrov je letos namenjenih razstavi živali. Foto: Pomurski sejem

Na Ptuju jutri konferenca evropskih kmetijskih ministrov

Dan pred odprtjem sejma bo na Ptuju konferenca evropskih kmetijskih ministrov, ki bodo v soboto že dejavni na sejmu. Seznam vabljenih obsega vse ministre držav članic EU, kandidatk za članice ter potencialnih kandidatk.

Na sejmu AGRA tudi Vietnam

»Sejem se po svojem konceptu ne razlikuje od sejmov v preteklosti. Razdelimo ga lahko v dva dela, političnega in poslovnega. Vsebine in predstavitve so prilagojene aktualnim problemom ali top temam v kmetijstvu in izhajajo iz strategije razvoja slovenskega kmetijstva v naslednjem desetletju. Vsebinska težišča so na digitalizaciji, podeželski mladini in mladih kmetih, generacijski pomladitvi, inovativnosti, znanju in povezovanju, kmetijski tehniki za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje in ekološkem kmetijstvu. Pomembna tema bo tudi trajnostno gospodarjenje z gozdovi,« je pred odprtjem sejma izpostavil Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

Dodaj le, da ob sosednjih državah in državah na območju nekdanje Jugoslavije letos kaže izpostaviti sodelovanje Vietnama. Ta država se zdi eksotična samo na prvi pogled. Z Vietnamom poslovno sodeluje kar nekaj slovenskih živilskih podjetij. Kot nam je pred časom povedal eden od predstavnikov predelovalne industrije, gre za zahteven trg, ki postavlja visoke standarde varnosti, vendar je na trg Vietnama bistveno lažje priti kot na kitajskega. Vietnam bo na sejmu predstavil svoje najbolj prepoznavne izvozne artikle – kavo, čaj in začimbe.

Med ponudniki s Ptujskega na sejmu tudi letos sodeluje Oljarna Svenšek iz Sel v občini Videm. Foto: Pomurski sejem

Perutnini Ptuj prestižna nagrada Nosilec kakovosti 2019

Perutnina Ptuj je na jubilejnem 40. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov AGRA 2019 osvojila največ točk po doseženih medaljah in postala prejemnica prestižne jubilejne nagrade Nosilec kakovosti 2019.

Na mednarodnem strokovnem ocenjevanju mesa in izdelkov Agra 2019 je Perutnina Ptuj skupaj prejela: 15 šampionov kakovosti, 18 zlatih medalj in 5 srebrnih medalj ter priznanje za varovalne mesnine in za tržno ponudbo mesa.

Vir in foto: Pomurski sejem, Perutnina Ptuj