V soboto bodo v zraku rdeči baloni

V soboto, 3. marca bo potekal že 4. vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Dogodek, posvečen svetovnemu dnevu redkih bolezni, bo tudi v Mestni občini Ptuju.

Ptujčani se bodo na sprehod odpravili v soboto, 3. marca, ob 11. uri, zbrali pa se bodo na dvorišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in od tam krenili na potep po ptujskih ulicah. Pohod bodo zaključili v Mestnem kinu Ptuj z ogledom kratkega dokumentarnega filma Sofia 13, ki govori o deklici Sofii, rojeni s trisomio 13, redko boleznijo, ki je njeni družini obrnila svet na glavo in jim pokazala nove razsežnosti ljubezni in sprejemanja.

28. februarja smo obeležili svetovni dan redkih bolezni (Rare Disease Day). Prvič smo ta dan obeležili leta 2008, in sicer 29. februarja, ki nastopi na štiri leta in tako ponazarja pojem redkosti. Dnevu redkih bolezni je sedaj vsako leto namenjen zadnji dan v februarju, spremlja pa ga geslo Redek dan za posebne ljudi. Strokovnjaki ob tem dnevu še posebej poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja bolezni.

Koordinatorke ptujskega dogodka verjamejo, da se jim bo na dogodku pridružilo čim več ljudi in da bodo Ptuj znova preplavili rdeči baloni. Tako bodo simbolično opomnili, da so med nami prisotne redke bolezni, ki jih imajo prav posebni in pogumni ljudje. Njim in njihovim svojcem v podporo, obarvajmo ta dan v barve ljubezni, so v povabilo zapisale koordinatorke ptujskega dogodka iz Soroptimist kluba Ptuj.
TM