V soboto bodo tudi nad Ptujem rdeči baloni

Rdeči baloni Zavoda 13 bodo v soboto znova opomnili na otroke s posebnimi potrebami in na naš odnos do njih. Rdeče balone bodo jutri v zrak spustili tudi na Ptuju.

Rdeči baloni, ki ponazarjajo ljubezen in upanje, bodo tokrat četrtič zažareli tudi nad Ptujem, in sicer v soboto, 9. marca. Zbirno mesto bo ob 10. uri pri OŠ dr. Ljudevita Pivka, kjer pripravljajo kratek kulturni program.

Najprej so rdeči baloni jadrali po zraku v Mariboru, nato v mnogih slovenskih mestih, sedaj postajajo mednarodni, s podporo v kar 16 mestih. 28. februarja smo obeležili svetovni dan redkih bolezni. Prvič smo ta dan obeležili leta 2008, in sicer 29. februarja, ki nastopi na štiri leta in tako ponazarja pojem redkosti. Dnevu redkih bolezni je sedaj vsako leto namenjen zadnji dan v februarju, spremlja pa ga geslo Redek dan za posebne ljudi. Strokovnjaki ob tem dnevu še posebej poudarjajo pomen zgodnjega odkrivanja bolezni.

Pohod z rdečimi baloni bo letos potekal v številnih slovenskih mestih in četrtič tudi na Ptuju. Akciji pa so se letos priključili še Hrvaška, z mestom Zagreb in Srbija z Beogradom, tako, da bo dogodek letos mednarodni. Akcijo je s častnim pokroviteljstvom podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Rdeči baloni ponazarjajo ljubezen in upanje. Tudi lani so jih na Ptuju simbolično dvignili v zrak.; foto: arhiv Petv

Koordinatorji ptujskega dogodka verjamejo, da se jim bo na dogodku pridružilo čim več ljudi in bodo tako simbolično opomnili, da so med nami prisotne redke bolezni, ki jih imajo prav posebni in pogumni ljudje. Vabljeni, da se jim pridružite in podprete prizadevanja vseh tistih, ki opozarjajo na problematiko redkih bolezni, da z balonom v roki simbolično objamete vse tiste, ki bijejo boj s kakšno od teh bolezni ali pa, da ste v mislih s svojci tistih, ki so ta boj že izgubili.

Foto: arhiv Petv