V ptujski Mestni hiši sprejem za najboljšega študenta podiplomskega študija

MO Ptuj, sprejem, Andrej Lamut

Župan Senčar bo sprejel Andreja Lamuta

Komisija za podeljevanje priznanj in nagrad najboljšima študentoma dodiplomskega in podiplomskega študija Mestne občine Ptuj za študijsko leto 2015/2016 je Andreja Lamuta razglasila za najboljšega študenta podiplomskega študija v Mestni občini Ptuj.
Za odličen prispevek na področju študija, kakor tudi participacije v družbi nasploh, ga bo župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar počastil s sprejemom v Mestni hiši, ki bo
danes, 27. marca v Kabinetu župana.
V obrazložitvi so med drugim zapisali: »Andrej Lamut, stanujoč na Ptuju, je 20. junija 2016 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani z magistrskim delom »Performativni proces fotografije – Nokturno« in pridobil strokovni naziv magister oblikovanja vizualnih umetnosti.

V magistrski nalogi je raziskal odnos med kulturno krajino in vlogo človeka pri oblikovanju le-te. Krajino je predstavil kot prispodobo za odnos med družbo, posameznikom in njegovim okoljem. Proces nastanka fotografije kot odziv videnega, doživetega in realiziranega v fotografsko podobo je ključen za razumevanje sodobne fotografije. Magistrsko delo se je konkretiziralo tudi v avtorski seriji fotografij in fotoknjigi z naslovom Nokturno. Magistrsko delo je bilo tudi nominirano za univerzitetno Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani in fakultetno Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Odmevnost njegove naloge je bila velika, med drugim tudi objavljena v katalogu ALUO LXX, ki je izšel ob 70-letnici Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Andrej Lamut je prejel tudi nagrado za odlične dosežke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, je zmagovalec mednarodnega natečaja »First shot/Prvo okidanje 2013« in nominiranec na nagrado »ESSL Art Award 2015«. Svoja dela je do sedaj predstavil na štirih samostojnih in mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini (Ljubljana, Celje, Zlin, Budimpešta). Kot uradni fotograf in direktor fotografije redno sodeluje z edino stalno slovensko plesno zasedbo EnKnapGroup. Leta 2014 je kot direktor fotografije sodeloval pri izvedbi državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Med letoma 2014 in 2016 je kot fotograf in vodja vizualne podobe sodeloval na projektu Žana Tetičkoviča »The port of Life«. Trenutno deluje kot koordinator v umetniškem društvu De Liceiras 18 v Portugalskem mestu Porto.

Andrej Lamut kot ustvarjalec zavzema stališče »nevidno drugim, vidno meni«. Z izpostavitvijo določenih (»meni vidnih«) brezčasnih, vendar aktualnih problematik, želi, da postanejo »vidne vsem«.«

TM, Vir: MO Ptuj, (foto: splet)