V ptujski bolnišnici soba za paliativno oskrbo

ptuj, bolnišnica, paliativna_oskrba, soba, slovesnost

Danes bodo obnovljeno sobo predali v uporabo

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča, na internem oddelku, bo danes, 28. avgusta, ob 10. uri krajša slovesnost, na kateri bodo v uporabo predali novo pridobitev – obnovljeno sobo za paliativno oskrbo. Pobudnica akcije za ureditev posebne sobe za paliativno nego je Anja Zelenik iz Kluba ptujskih študentov, so sporočili iz ptujske bolnišnice.

Sicer pa v ptujski bolnišnici posebno pozornost namenjajo najbolj ranljivim skupinam pacientov, ki v času svoje bolezni potrebujejo dodatno skrb in nego. Ravno njim je namenjena obnovljena soba za paliativno nego, ki omogoča večjo zasebnost, bivanje pa omogoča tudi najbližjemu svojcu v trenutkih, ko se človeško življenje izteka.

Kaj je paliativna oskrba?

Paliativna oskrba je aktivna celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim. Glavni elementi paliativne oskrbe so: posamezniku (bolniku) prilagojeno obvladovanje problemov (telesnih, psiholoških, duhovnih, socialnih) v obdobju obravnave neozdravljive bolezni, strokovna oskrba v zadnjem obdobju življenja in med umiranjem, podpora družini med boleznijo in med žalovanjem. Paliativna oskrba je sestavni del zdravstvenega in socialno varstvenega sistema na vseh ravneh in s tem neodtujljiv element človekove pravice do zdravstvenega in socialnega varstva. Vir: paliativnaoskrba.si (projekt Metulj)