V Prvencih pri Ptuju 2. dobrodelno tekmovanje v peki ciganskih pečenk

Na tekmovanju v pripravi ciganskih pečenk v Prvencih je minulo soboto, 18. avgusta sodelovalo 32 ekip, skupaj 264 ljudi in okrog 400 je bilo obiskovalcev odmevnega dogodka. V Prvencih pa so pojedli preko 750 ciganskih pečenk.

Pri predaji donacije so sodelovali župan občine Markovci Milan Gabrovec, ravnatelj OŠ Markovci Ivan Štrafela in pomočnik ravnatelja Boris Šegula. Foto: arhiv Meglič
Člani vaških odborov Prvenci in Strelci v občini Markovci, društva na vasi ter domačina Uroš Meglič in Matjaž Korošec so še kako zaslužni, da je tudi 2. dobrodelno tekmovanje v peki ciganskih pečenk v Prvencih uspelo. Zbrana sredstva so predali OŠ Markovci za šolski sklad, tekmovalcem pa so razdelili preko 70 lepih nagrad.

Pomagala tudi občina Markovci

Pri organizaciji so pomagala vsa društva, ki delujejo v vasi, tako PGD Prvenci – Strelci, PD Prvenci-Strelci in ŠD Prvenci, pri organizaciji dogodka pa jim je na pomoč priskočila tudi občina Markovci, je povedal Uroš Meglič. V tekmovalnem delu je sodelovalo 31 moških in le ena ženska ekipa, je dodal Meglič, ob tem pa, da so bile prisotne ekipe iz občin Markovci, Dornava, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Podlehnik, Gorišnica, MO Ptuj in bližnje okolice, v ekipah pa so bili podjetniki, politiki, člani prostovoljnih gasilskih društev, športniki. Kotizacija je znašala 30 evrov, v kar je bil vštet tudi strošek mesa, ob tem pa še kilogram kruha in liter vina, za vse ostalo pa so poskrbele ekipe same.

Marsikaj je potrebno za dobro cigansko pečenko

Uroš Meglič je razkril, da je za pripravo dobre ciganske pečenke potrebno marsikaj, vsega kuharji pač ne izdajo, povedal pa je, da je čebulo potrebno prepražiti na svinjski masti in da je zaželeno, da čebule toliko kot je mesa.

»Za dobro omako je najboljša zelenjava z domačega vrta, ki pa je ne smemo razkuhati, saj je dobro, da je še vidna struktura zelenjave. Priporočljivo je uporabiti čim bolj preproste začimbe, kot sta sol in poper. Razne jušne osnove, Vegeta in ostale začimbe pa ne sodijo v pristno cigansko pečenko. Prav tako ni potrebno mesa »popekati« na žaru, temveč ga lahko na rahlo popečemo na samem kotlu in kuhamo tako dolgo, da meso še vedno ostane čvrsto in ne odstaplja od kosti,« je še dejal Meglič.

Najboljša kuharska ekipa Vitiva – četrta izmena, drugi Mojstri Prvenci pred ekipo Presenečenje

Pripravljene ciganske pečenke je na koncu ocenila tudi posebna strokovna komisija, ki so jo sestavljali: predsednik Janez Čuš, Janez Fišer, ki izdelke ocenjuje tudi na Dobrotah slovenskih kmetij ter znani turistični novinar Drago Bulc.

Zmagovalci tekmovanja v pripravi ciganskih pečenk v Prvencih; foto: arhiv Meglič

Komisija je odločila, da je najboljše ciganske pečenke letos pripravila ekipa podjetja Vitiva – četrta izmena, druga je bila ekipa Mojstri Prvenci in tretja ekipa Presenečenje, oboji sicer domačini, ki so tudi pred strogo komisijo samo še potrdili, da so mojstri v pripravi ciganskih pečenk.

Mojstri iz Prvencev, ki so se veselili drugega mesta; foto: arhiv Meglič

Vse ekipe so organizatorji obdarili s Ptujskim lukom, ki ga pridelujejo na kmetiji Petrovič v Prvencih, ekipe so prejele tudi bone za malice in ostale dobrote bližnjih gostincev. Prve tri ekipe so dodatno prejele še vrednostne bone bližnjih mesnic in trgovin. Odziv donatorjev je bil izjemen, je povedal Meglič in izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo zbrati preko 70 nagrad v skupni vrednosti preko 500 evrov.

Kuharska ekipa Presenečenje je dejansko presenetila bila tretja v hudi moški konkurenci; foto: arhiv Meglič

Sicer pa so v Prvencih po letošnji prireditvi že pričeli priprave za tretje tekmovanje, ki ga želijo še nagraditi, dodati nove vsebine in k sodelovanju pritegniti tudi kakšno ekipo iz sosednje Hrvaške. »Naslednjo leto ponovimo dogodek. Spet bomo dobrodelni in sredstva zbirali za šolski sklad OŠ Markovci,« pravi Uroš Meglič, ki je bil vesel dobrega odziva na dobrodelnem dogodku, ki je povezal ljudi od vsepovsod.
Foto: arhiv Meglič