Julij in avgust sta običajno meseca odhoda na zaslužen dopust in potovanja. Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj. Prav vsak posameznik pa lahko tudi največ stori za lastno varnost, in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja s katerim zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja. V zadnjem času je policija obravnavala povečano število vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, policisti opozarjamo na sledeče:

“Prilika dela tatu!”

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno ‘vabljiva’ za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …

Preden se zapusti objekt (hiša, stanovanje, poslovni prostor …), je potrebno preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa (sosedi, prijatelji …) vedo, kdaj lastnika ni doma.

V primeru, da postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113, do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte.

Naj vaše vozilo na parkirišču ne postane tarča tatov in vlomilcev

Ob specifični situaciji, ko se marsikateri državljan odpravlja na dopustovanje in izlete po Sloveniji, želimo opozoriti na problematiko vlomov v vozila. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih. Zato policisti ponovno pozivajo ljudi, naj v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščajo vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če bodo vredne stvari odložene na vidnih mestih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček.

Kako delujejo drzni tatovi?

 • Žrtve so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih, tatvine pa se največkrat zgodijo dopoldne.
 • Tatovi delujejo v skupinah.
 • Eden izmed tatov vas zamoti z raznimi pretvezami (sprašuje za pot; poizveduje, ali ste sami doma; pove, da je iz komunalnega ali telekomunikacijskega podjetja, elektropodjetja ipd. in da bo v okolici vašega doma napeljeval kable, kopal jarke; razlaga, da zbira staro železo; prosi za vodo ipd.) in poskuša zvabiti stran od doma.
 • Drugi tatovi medtem vstopijo v vaš dom ter kradejo denar in vrednejše predmete.

Kako ukrepati, da ne postanete žrtev tatov?

 • Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113.
 • Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja.
 • Neznancev ne spuščajte v svoj dom.
 • Pogovor z njimi opravite na varni razdalji (skozi okno, z balkona ipd.).
 • V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma.
 • Na pojav takšnih oseb opozorite sosede.
 • Ko vas ni doma, imejte v hiši oziroma stanovanju prižgano luč in se dogovorite s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.

Kako ukrepati, če postanete žrtev tatov?

 • Obvestite policijo na telefonsko številko 113!
 • Zapomnite in zapišite si čim več podatkov o tatovih (opis zunanjega videza, uporabljeno vozilo, smer odhoda ipd.).
 • Do prihoda policistov ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

VLOM V HIŠO

Neznani storilec je med 13. in. 14. 7. 2020, skozi lesena enokrilna terasna vrata,  vlomil  v stanovanjsko  hišo  v  Pernici.  V  hiši je pregledal in preiskal  vse  omare  in  predale  ter odtujil  več  kosov zlatnine, nekaj gotovine in ročno uro.

Materialna škoda znaša 6.000 evrov.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR