V Podlehniku kulturni večer posvetili evropskemu letu kulturne dediščine

V Halozah, v občini Podlehnik, so evropskemu letu kulturne dediščine posvetili petkov dogodek, na katerega je Turistično društvo Podlehnik povabilo tudi Folklorno skupino KUD Ekrem Mujkić iz Sarajeva. Osrednja nit prireditve je bila Naša dediščina - kjer preteklost sreča prihodnost.

V Podlehniku so nastopili folklorniki iz Sarajeva; foto: arhiv TD
V Turističnem društvu Podlehnik so se odločili, da bodo praznovanju evropskega leta kulturne dediščine dali poseben pomen, saj imajo kaj pokazati iz zakladnice kulturne dediščine.
S tokratno prireditvijo so želeli povedati, da dediščina niso le najdbe in dolgočasni zidovi, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi. Vse to je bilo minuli petek v podlehniškem kulturno-turističnem centru mogoče pobliže spoznati.
Na prireditvi posvečeni evropskemu letu kulturne dediščine je nastopil podmladek TD Podlehnik.

Ljudje v Halozah se zavedajo pomena bogatega nesnovnega kulturnega izročila

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Obdaja nas povsod, je bilo sinoči slišati v Podlehniku, kjer se je zbralo veliko obiskovalcev, ki so tudi na tak način izkazali spoštovanje do kulturne dediščine svojega kraja in dediščine, ki je ponos Evrope.

Nastop ljudskih godcev Haloških veseljakov

Da je evropsko leto kulturne dediščine posebno leto, ki opozarja, kako pomembni sta naša tradicija in dediščina, pa je v nagovoru poudarila osrednja govornica Eva Pipan.

Domačinka Eva Pipan je bila osrednja govornica na kulturnem dogodku, na katerem je bilo v ospredju povezovanje kulturne dediščine v vsej svoji raznolikosti.

Pipanova je dodala, da je zavedanje svojih korenin in svojega porekla osnova civilizirane družbe, pomembno pa se je tudi identificirati s svojo tradicijo in dediščino. Spraševala se je ali se ljudje v Halozah dovolj zavedajo pomena bogatega nesnovnega kulturnega izročila Haloz, ki je morda nekaterim nekaj samoumevnega in včasih kar malo odveč, ob tem pa izpostavila, da je iskrenost v vrednotah spoštovanja temelj kulturne identitete in dediščine.

Pomembno je spoznavati in sprejemati različne kulture

»Eden izmed temeljev evropske kulture je tudi mednarodni kulturni dialog. V bogati beri narodov, ki sestavljajo Evropsko unijo, je pomembno spoznavati različne kulture in mišljenja drugih, jih zavestno sprejemati in podpirati. Modrosti naših prednikov še vedno veljajo, le prisluhniti jim moramo. Haložani smo veseli, ponosni, gostoljubni, trmasti in temperamentni ljudje. Ponosna sem, da lahko spoznavam in sprejemam našo preteklost, jo poskušam negovati ter učiti svoje otroke, kako pomembno je imeti korenine v družini, skupnosti, regiji in v državi. Bodimo še naprej kulturni in spoštujmo našo in kulturno dediščino drugih, ki nam je predstavljena,« je nagovor zaključila Eva Pipan.
Foto: arhiv TD