V petek odprtje jubilejne 30. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij

»Dobrote so del dediščine slovenskega podeželja, povezane z družinskim izročilom, pokrajinskimi značilnostmi in prehranskimi navadami, ki so vedno bolj osnova enkratne sodobne kulinarične ponudbe,» pravi Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora razstave Dobrote slovenskih kmetij.

O programu in posebnostih jubilejne razstave so govorili na nedavni novinarski konferenci; foto: Črtomir Goznik
Najstarejše mesto v Sloveniji letos praznuje častitljivo obletnico, 1950 let od prve omembe mesta v pisnih virih in Ptujčani častitljivemu okroglemu jubileju mesta dodajajo tudi jubilejno razstavo dobrot.
Foto: Boris B. Voglar

V minoritskem samostanu na Ptuju bodo vrata 30. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij na stežaj odprli ta petek, 17. maja, ob 12. uri. Na ogled bo preko tisoč izdelkov, največ so jih prijavile kmetije iz Podravja, osrednja mesto na razstavi pa ima osrednja slovenska regija z Zasavjem.

Nekaj nagrajenih dobrot so na Ptuju predstavili že minuli petek v oddaji Dobro jutro, Slovenija; foto: Črtomir Goznik

Predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, zavoda Ptuj, generalnih sponzorjev, Ptuj ter županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, so na nedavni novinarski konferenci na Ptuju predstavili program, posebnosti in pestro dogajanje v okviru letošnje jubilejne razstave, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec.

Dobrote so nastale pred tridesetimi leti na pobudo Ptujčanov v želji dvigniti kvaliteto izdelkov slovenskih kmetij in predstaviti bogastvo slovenskega podeželja. Danes razmišljajo o združenju slovenskih kmetij in lastnih prodajalnah, tudi virtualnih.

»Razstava je pomembno vplivala na dvig kakovosti prehranskih izdelkov«

 »Dobrote slovenskih kmetij so v treh desetletjih dale velik prispevek na področju razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Tradicionalna razstava dobrot s slovenskih kmetij in tudi s kmetij iz zamejstva, ki prikazuje stoletno kulinarično ponudbo našega podeželja, se letos torej lahko pohvali z okroglim, že tridesetim jubilejem.

Že trideset let zapored postane minoritski samostan na Ptuju v mesecu maju središče najboljših kulinaričnih dobrot slovenskih kmetij. Foto: Boris B. Voglar

Skozi tri desetletja smo organizatorji s svojim poslanstvom in številnimi sodelujočimi kmetijami bistveno prispevali k dvigu kakovostne ponudbe slovenskega podeželja. Razstava je pomembno vplivala na dvig kakovosti prehranskih izdelkov. Z Dobrotami slovenskih kmetij so organizatorji razstave skozi čas vzpodbujali pridelavo, predelavo in prodajo kakovostnih pridelkov na kmetijah, s čimer se je krepila gospodarska trdnost družinskih kmetij,« je povedal organizacijski vodja prireditve Peter Pribožič.

V sredo še zadnje ocenjevanje kruhov in ostalih dobrot iz žit

Prejšnji teden so na Ptuju opravili še predzadnje ocenjevanje pred odprtjem razstave in komisije so ocenile kar 215 mlečnih izdelkov v skupini, ki je tudi letos najbolj močna skupina po prijavljenih izdelkih. V sredo bodo na Ptuju ocenili že izdelke iz žit in letos so kmetije prijavile kar 176 najrazličnejših izdelkov iz žit.

Da je postavitev vsakoletne razstave namenjena tudi ozaveščanju slovenskega potrošnika o pomenu kulture prehrane, sledljivosti živil in slovenske identitete na področju pridelave in predelave, se je na novinarski konferenci strinjal tudi predsednika Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Za večjo prepoznavnost slovenskega podeželja

»Na razstavi povezujemo zamejske slovenske kmetijske organizacije združene v Agraslomak, kar daje razstavi  širši pomen za slovensko identiteto. Zahvala pa velja vsem, ki skrbno pripravljajo tradicionalne dobrote in soorganizatorjem za vso pomoč. Skupaj skrbimo za večajo prepoznavnost slovenskega podeželja, tako doma kot v tujini,« je še dodal Peter Pribožič.

Teden gibanic na Ptuju

Pestro kulturno in prodajno dogajanje, očarljiv ambient minoritskega dvorišča, degustacije izdelkov s kmetij, razne delavnice domačih obrti, razstava likovnih otroških del, dan odprtih vrat za šole, strokovni posveti, podelitev znakov kakovosti, folk fest in še veliko več se bo na Ptuju dogajalo med 17. in 19. majem. Omeniti velja še pestro kulinarično ponudbo v šotoru in Teden gibanic, s katerim se razstavi pridružujejo ptujski gostinci. Letošnja posebnost je tudi ogled razstave brez vstopnine.

Foto: Črtomir Goznik, Boris B. Voglar, arhiv organizator