V petek in soboto informativna dneva

Srednje in višje šole ter fakultete so za konec tedna pripravile informativne dneve, na katerih bodo bodočim dijakom in študentom ponudile čim več koristnih informacij za lažjo odločitev o izbiri izobraževanja.

Foto: Gimnazija Ptuj
Informativni dnevi so namenjeni bodočim študentom in dijakom, da se lahko podrobneje seznanijo z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, ki jih čaka po šolanju, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi koristnimi informacijami, pomembnimi za odločanje o šolanju.

Večina srednjih šol, tudi v Spodnjem Podravju, bo mladim vrata odprla v petek, 14. februarja, ob 9. in 15. uri, v soboto, 15. februarja, pa ob 9. uri. Fakultete in višje šole bodo s predstavitvami v petek ob 10. in 15. uri ter v soboto ob 10. uri nagovarjale srednješolce oziroma bodoče študente.

Tako na informativni dan vabijo dijaki Ekonomske šole ŠC Ptuj. Foto: ŠC Ptuj, facebook

Na Gimnaziji Ptuj od jeseni tudi umetniški oddelek

Devetošolci, ki se bodo vpisali na Gimnazijo Ptuj, bodo lahko izbirali ne le med splošnim in športnim programom, pač pa se odločili tudi za vpis v umetniški razred. Po dvajsetletnih prizadevanjih je namreč Gimnazija Ptuj dobila umetniški oddelek gimnazije. Vpis bo mogoč v dve smeri: likovna smer ali smer gledališče in film. Na voljo je 28 vpisnih mest: 14 na likovni smeri in 14 na smeri gledališče in film. O tem so že seznanili osnovne šole iz širšega okolja, tudi na informativnih dnevih pa bodo posebno pozornost namenili predstavitvi novih programov.

Foto: Gimnazija Ptuj

Tudi dan odprtih vrat študentskih in dijaških domov

V okviru informativnih dni bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz.

Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2159 mest, lani jih je bilo 2037. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 2. april.

Po navedbah šolskega ministrstva osnovno šolo letos zaključuje 18.053 učencev, kar je 369 več kot lani, kandidirali pa bodo lahko na skupno 23.782 vpisnih mest na srednjih šolah, lani 23.756. Za študente višjih šol je v naslednjem študijskem letu na voljo 11.664 mest, za študente univerzitetnega izobraževanja pa 18.636 mest.

Vir, foto: STA, Gimnazija Ptuj