V občini Kidričevo prvič izbrali najlepše okrašeno vaško središče

Turistično društvo občine Kidričevo je v destinaciji Visit Ravno polje, v kraju Kungota pri Ptuju, uspešno izpeljalo že 13. prireditev Zahvala polju, s katero so se v kidričevski občini simbolično zahvalili naravi za njene darove.

Jesenske okrasitve v naseljih občine Kidričevo; foto: TD občine Kidričevo

V okviru letošnje prireditve Zahvala polju je potekalo tudi tekmovanje v jesenski okrasitvi vaških središč. Laskavi naziv Najlepše okrašeno vaško središče je pripadel vasi Zgornje Jablane, ki si je tako prislužila tudi gostovanje prireditve Zahvala polju, ki bo 6. septembra prihodnje leto. 

Kuhali so “bobov” golaž in postregli “bobove” cmoke

Na letošnji prireditvi 13. Zahvala polju se je ob pestrem programu približno 600 obiskovalcev simbolično zahvalilo naravi za bogat pridelek, družilo ob dobri glasbi, nastopih in kulinaričnih dobrotah, je povedala Sonja Breznik, predsednica Turističnega društva občine Kidričevo in ob tem dodala: “Posebej so se izkazala turistična društva s pripravo odličnih “bobovih” golažev in mladi “bobovi” kuharji osnovnih šol Kidričevo, Cirkovce, Hajdina in Starše z odličnimi in izvirno postreženimi krompirjevimi – “bobovimi” cmoki.”

Ekipe turističnih društev so kuhale krompirjev golaž. Foto: TD občine Kidričevo

Za bogat program je poskrbelo kar 107 nastopajočih, med njimi Kulturno društvo Kungota, Folklorna skupina OŠ Cirkovce, plesalci OŠ Lovrenc, Tamburaški orkester KUD Ivan Lončarič iz Trnič, Folklorna skupina iz Crikvenice na Hrvaškem, klapa iz Selc in ansambel učencev OŠ Kidričevo – Mačkoni in ansambel Razpon.

Vsako vaško središče ima jeseni svojo zgodbo

Letos je v okviru prireditve prvič potekalo tudi tekmovanje za najlepše okrašeno vaško središče občine Kidričevo. Sodelovalo je sedem vasi: Starošince, Pongrce, Zg. Jablane, Cirkovce, Mihovce, Župečja vas in Lovrenc na Dravskem polju.

Zgornje Jablane z najlepšo jesensko dekoracijo; foto: TD občine Kidričevo

“In prav vsaka jesenska dekoracija v vsaki vasi je bila izvirna in je pripovedovala svojo zgodbo. Vse dekoracije je ocenjevala strokovna komisija iz Hortikulturnega društva Maribor, ki v letošnjem letu obeležuje 150-letnico svojega delovanja. Komisija je dekoracije ocenjevala po več kriterijih: zgodba, izvirnost, postavitev, duhovitost, detajli, trud, domiselnost, izvedba, celoten vtis in srčnost. V celoti pa je bila nad dekoracijami navdušena,” je dejala Breznikova.

Vas Starošince si je prislužila tretjo nagrado; foto: TD občine Kidričevo

Dekoracije v vaseh na ogled do konca septembra

Prvo mesto je pripadlo vasi Zgornje Jablane, ki si je tako prislužila gostovanje prireditve 14. Zahvala polju, ki bo v nedeljo 6. septembra 2020. Poleg nagrad so prejeli tudi štafeto prireditve in jo bodo predali naslednjemu zmagovalcu. Drugo mesto je zasedla Župečja vas in tretje mesto vas Starošince. Na četrtem mestu je pristala vas Mihovce, ki si je prislužila posebno pohvalo. Dekoracije v vaseh si bo možno ogledati vse do konca letošnjega septembra.

Župečja vas je za izvirno jesensko dekoracijo prejela drugo nagrado; foto: TD občine Kidričevo

Ljudje na Ravnem polju že od nekdaj navezani na ravnico in na rodovitno zemljo

Predsednica Turističnega društva občine Kidričevo Sonja Breznik je med drugim še izpostavila: “Ljudje na Ravnem polju smo že od nekdaj navezani na ravnico in na rodovitno zemljo, ki nas vsako leto obdari s pridelki. Skozi stoletja so se na različne načine zahvaljevali polju, danes pa to počnemo v obliki kulturno-zabavne prireditve, ki je prepoznavna pod imenom Zahvala polju in je letos potekala že trinajstič.”

Foto: TD občine Kidričevo

“Nad udeležbo na prireditvi smo izjemno zadovoljni, prav tako tudi z izvirnim sodelovanjem okoliških vasi, ki so se zelo izkazale. S tovrstnimi prireditvami želimo prispevati k promociji turistične destinacije Visit Ravno polje, ki je nastala leta 2018 s povezovanjem lokalnih ponudnikov občine Kidričevo in Starše, in privabiti čim več ljudi v naše lepe kraje, jim približati podeželje, bogato dediščino in ponuditi nepozabna doživetja.”

Foto: TD občine Kidričevo