V nedeljo 14. Grajski vinski praznik

ptuj, grad, slovenske gorice, vinogradi, grajski_vinski_praznik

Na ptujskem gradu bo pokušnja nagrajenih vin

To nedeljo, 3. septembra bo ptujski grad znova zaživel z že tradicionalnim Grajskim vinskim praznikom. Od 12. ure dalje bodo vinogradniška društva in vinarji na grajskem dvorišču predstavili vina Grajskega vinskega ocenjevanja, zaživela pa bo tudi Kuhna na grajskem dvorišču s Štajersko hišo kulinarike, Restavracijo Pan in Grand hotelom Primus. Ob 14. uri bo svečana podelitev odličij najboljšim vinarjem Grajskega vinskega ocenjevanja 2017 in razglasitev knežjega vina.

S pomočjo vinogradniških društev z območja Srednjih Slovenskih goric in Haloz organizatorji vsako leto izvedejo grajsko ocenjevanje vin, ki je letos potekalo 31. maja v kavarni na Ptujskega gradu. »Na tem ocenjevanju lahko sodelujejo vinogradniki z vini, ki so bila ocenjena na društvenih ocenjevanjih z zlatim priznanjem, kot to določa pravilnik grajskega ocenjevanja vin. To je nek finale, najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisij vrhunskih enologov Slovenije,« je pojasnil Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13 Srednje Slovenske gorice.

Društvo VTC Srednje Slovenske gorice 13 deluje na območju 14 slovenjegoriških občin. Na tem območju deluje 9 društev vinogradnikov. Glavni namen delovanja je povezovanje občin, društev, ponudnikov in drugih zainteresiranih ob VTC 13 z namenom izobraževanja, promocije, trženja in prenosa koristnih informacij ter izkušenj na področju vinogradništva-vinarstva, sadjarstva in drugih dopolnilnih dejavnosti na kmetijah ter organizacija vzpodbujanja družabnih in kulturnih prireditev. Prizadeva si za razvoj turizma na območju VTC ter prepoznavnost območja doma in v tujini.

Prireditev za vse generacije organizirajo Društvo VTC 13 Srednje Slovenske gorice, KGZS Zavod Ptuj, Kmetijska svetovalna služba Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in občina Trnovska vas v sodelovanju z Društvi vinogradnikov in sadjarjev: Cerkvenjak, Mala Nedelja, Osrednje Slovenske gorice, Juršinci, Vitomarci, Lenart, Sveta Trojica, Haloze in Štajerski pütar.

TM