V Miheličevi galeriji na Ptuju na ogled dela Jana Oeltjena

Plovba k soncu, dela iz zapuščine Jana Oeltjena, je naslov letošnje zadnje razstave, ki jo je Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož pripravil v Miheličevi galeriji. Na ogled so grafike, slike in akvareli, razstava pa bo na ogled tudi v novem letu.

Foto: Pokrajinski muzej Ptuj -Ormož
V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož danes hranijo raznoliko Oeltjenovo likovno zapuščino, ki jo sestavljajo slike, grafike, akvareli, risbe, skicirke in nekaj ohranjenih osebnih predmetov.
Minuli četrtek je bilo slovesno odprtje razstave; foto: Petv

Na razstavi, posvečeni 50. obletnici umetnikove smrti, so izbrali 15 lesorezov iz ciklusa Trgatev in Srečanje (1920-1922-1927), 10 akvarelov z motivi Ptuja in haloško pokrajino (1944-1953) ter 11 oljnih slik (1933-1962), kjer prevladujejo upodobitve ženskih in moških figur v prostoru ali pokrajini, med katerimi izstopa celopostavni portret Jana in Else iz leta 1956.

Oeltjena so po preselitvi v Haloze povsem prevzeli haloška pokrajina, njeni ljudje in njihov način življenja

Jan Oeltjen, rojen v Jaderbergu na severu Nemčije, je študiral slikarstvo v Berlinu in Münchnu ter veliko potoval po Evropi in Dalmaciji. Leta 1911 se je poročil s slikarko in kiparko Elso Kasimir (1887-1944), doma s Ptuja, kamor sta se po letih bivanja v Nemčiji velikokrat vračala in leta 1931 tudi za stalno preselila v Varejo nad Vidmom v Halozah, kjer je Elza po očetu slikarju Alojzu Kasimiru podedovala hišo z vinogradi.

Že v času bivanja v Nemčiji je Jan Oeltjen veliko razstavljal svoja dela, izražena v duhu nemškega ekspresionizma, po preselitvi v Haloze pa so ga povsem prevzeli haloška pokrajina, njeni ljudje in njihov način življenja, ki postanejo osrednja tema njegovega ustvarjanja. Posebej ga je pritegnila izraznost lesoreza in v dvajsetih letih prejšnjega stoletja je Oeltjen ustvaril več serij lesorezov na temo trgatev in dela v vinogradu, ki jih lahko opredelimo kot najizrazitejši in osrednji del njegovega opusa.

Leta 1957 je Oeltjen sodeloval na razstavi Društva slovenskih likovnih umetnikov

Na Ptuju je prvič razstavljal leta 1932 s takratnimi ptujskimi slikarji. Ženina smrt leta 1944 je Oeltjena tragično osamila, zapustil je njemu ljube Haloze, se preselil v skromno hišo ob Grajeni pri Ptuju in se po drugi svetovni vojni v ptujskem muzeju zaposlil kot restavrator ter si na gradu uredil tudi atelje, kjer je naprej ustvarjal v samoti. Leta 1957 se je udeležil razstave Društva slovenskih likovnih umetnikov, leta 1963 pa je v Mariboru prejel nagrado za življenjsko delo na področju umetnosti. Umrl je 13. februarja 1968 na Ptuju, kjer je tudi pokopan. Njegova dela hranijo in razstavljajo v Mestnem muzeju v Oldenburgu, Umetnosti galeriji Maribor in Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož.

Velik umetnik, katerega življenje in umetniško ustvarjanje je bilo vedno razpeto med dve domovini

V ptujskem muzeju danes hranimo raznoliko Oeltjenovo likovno zapuščino, ki jo sestavljajo slike, grafike, akvareli, risbe, skicirke in nekaj ohranjenih osebnih predmetov. Razstava Jana Oeltjena pred obiskovalca razgrinja sublimne podobe nekdanjega sveta, ki ga je živel, čutil in upodabljal velik umetnik, katerega življenje in umetniško ustvarjanje je bilo vedno razpeto med dve domovini, a usodno povezano s Ptujem, haloško pokrajino in mentaliteto ljudi, med katerimi je živel in ljubil. In vedno je hrepenel po srečni in mirni plovbi k soncu …
Vir in foto: Stanka Gačnik, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož