V Lovrencu na Dr. polju slovesno ob odprtju modernizirane ceste

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in občina Kidričevo sta zaključili s projektom ureditve državne ceste Majšperk – Hajdina na odseku med Lovrencem na Dravskem polju in Apačami. Slovesnost ob zaključku del je bila v petek popoldan v centru Lovrenca na Dravskem polju.

V Lovrencu na Dr. polju včeraj prometu predali pomembno pridobitev. Foto: Tone Toolovec
Projekt ureditve ceste (gradbena dela so se pričela julija 2017) je vključeval obnovo vozišča v dolžini 2,1 kilometra v naselju ter izven naselja. V naselju je bila izvedena še rekonstrukcija dveh križišč, ureditev odvodnjavanja ter ureditev para avtobusnih postajališč, izgradnja obojestranskih pločnikov in kolesarske steze ter postavitev cestne razsvetljave pa bo nedvomno veliko doprinesla k večji prometni varnosti.
Obnovljeno je vozišče v dolžini 2,1 kilometra v naselju ter izven naselja. Foto: TM

Za zagotovitev višjega nivoja prometne varnosti so izven naselja ločeno od ceste uredili še skupno površino za pešce, kolesarje in traktorje. Vrednost gradbenih del je dobra 2,4 milijona evrov, od tega je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo zagotovila dobra 2 milijona, občina Kidričevo pa okrog 409 tisoč evrov, je na včerajšnji priložnostni slovesnosti med drugim povedala v. d. direktorice Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) Monika Pintar Mesarič, ki je predstavila tudi načrte direkcije na tem območju za v prihodnje.

Poudarila je, da so v prihodnje predvidene tudi številne obnove cest v skupni dolžini dobrih 10 kilometrov, v letu 2020 pa je predviden tudi pričetek gradbenih del izgradnje obvoznice mimo Kidričevega in tovarne Talum.

Kmalu pričetek izgradnje krožnega krožišča v Kidričevem

Na območju Občine Kidričevo, kjer leži 17,68 kilometrov cest, ki so v upravljanju Direkcije za infrastrukturo, se bodo v kratkem pričela dela na izvedbi krožnega križišča na cesti R2-432/6276 Apaški križ–Kidričevo v naselju Kidričevo. Gradbena dela so v vrednosti 454.013,09 evrov, od tega bo Direkcija zagotovila 293.810,64 evrov, Občina Kidričevo pa 160.202,45 evrov, poroča DRSI.

Slovesnost v Lovrencu na Dr. polju je bila včeraj dobro obiskana. Foto: TM

Napovedane obnove cest v dolžini 10 km

Kot navajajo na DRSI so v prihodnje so predvidene tudi številne obnove cest v skupni dolžini cca. 10,5 kilometra. Med drugim je predvidena obnova in ojačitev dobrih 4 kilometrov vozišča in obnova križišč na glavni cesti G1-2 Slovenska Bistrica–Hajdina z izgradnjo vodotesne meteorne kanalizacije, ker vozišče poteka preko vodozbirnega področja. Dela, ki so ocenjena na 3,8 milijona evrov, bo v celoti financirala Direkcija RS za infrastrukturo.

V planu obnov v prihodnjih letih je tudi odsek 6276 Apaški križ–Kidričevo med km 0,100 do km 1,664 v ocenjeni vrednosti 656 tisoč evrov, odsek 0392 Pragersko–Šikole med km 1,760 in km 5,322 v ocenjeni vrednosti 1,5 milijona evrov in odsek 0393 Šikole–Hajdina med km 0,000 in km 1,160, v ocenjeni vrednosti 487 tisoč evrov.

2020 pričetek gradbenih del na kidričevski obvoznici

V prihodnjem letu pa je predviden pričetek gradbenih del izgradnje obvoznice mimo Kidričevega in tovarne Talum. V sklopu izgradnje obvoznice bodo zgrajene še priključne in servisne ceste, 2 kilometra traktorske ceste ter skoraj 3 kilometre mešane poti, in sicer traktorske, kolesarske in pešpoti.

Projekt kidričevske obvoznice bo vključeval še izgradnjo podvoza pod industrijskim tirom podjetja Talum in podhod za divjad. Ocenjena vrednost gradbenih del znaša 14,7 milijona evrov. Predvideno je, da se bo projekt sofinanciral s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 6,6 milijona evrov. Predvidoma bo v pričetku decembra objavljen razpis za izvedbo del, so še sporočili iz DRSI.

Slovesnost ob predaji modernizirane ceste prometu

Direktorica direkcije Monika Pintar Mesarič je v Lovrencu na Dr. polju skupaj s kidričevskim županom Antonom Leskovarjem in namestnikom direktorice direkcije Damirjem Topolkom prerezala vrvico in s tem tudi uradno predala rekonstruirano cesto v promet.

Kidričevski župan Anton Leskovar je poudaril, da bo rekonstruirana cesta skozi naselje Lovrenc, ki povezuje tudi sosednje občine, prav gotovo veliko doprinesla tudi v večji prometni varnosti. Foto: TM

Slovesnosti so se udeležili številni pomembni gostje, med njimi tudi poslanca Državnega zbora Suzana Lep Šimenko in Jožef Lenart, župani sosednjih občin: Vidma Branko Marinič, Starš Bojan Kirbiš, Hajdine Stanislav Glažar s podžupanoma Karlom Svenškom in Francem Krajncem, ter vodstvo Cestnega podjetja Ptuj, ki je bilo izvajalec del na cesti.

Gostje na ogledu …

Mariborski nadškof blagoslovil nove pridobitve

V nadaljevanju slovesnosti je novo pridobitev v občini Kidričevo in kip sv. Lovrenca, zavetnika župnije, ki je postavljen v krožišču, blagoslovil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Kip sv. Lovrenca je delo kiparja Tomaža Plavca, ki je med drugim povedal, da se je zgodba začela potem, ko je lovrenški župnik Karl Pavlič z oltarja snel original sv. Lovrenca.

Pri snemanju oltarne podobe so sodelovali še restavrator Marko Plohl in ekipa iz livarne Livartis Kamšek. Po strogih kriterijih zaščite podobe so kip pripeljali v livarno, kjer so sledila nujna konzervatorska dela. Podoba, ki je bila s strani Stanka Kotnika pred 100 leti pozlačena, je bila nujna obnove. Sledilo je: dodelava hrbta, zmanjšanje glave, da kip deluje na nižji distanci. Preoblikovanje obraznih potez, kalupi, odlivanje v bron, je pojasnil Plavec.

Novo pridobitev v občini Kidričevo in kip sv. Lovrenca je blagoslovil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Foto: TM

»Pri postavitvi so nesebično pristopili gasilci PGD Lovrenc na Dravskem polju. V tem tednu pa sem končal projekt s pozlato črk 24 karatnega zlata, naoljitvijo podstavka in obkrožen z ljudmi, ki so mi izražali hvaležnost. Ponosen sem na to skulpturo,» je zaključil umetnik Tomaž Plavec.

V kulturnem programu so nastopili plesalci podružnične šole Lovrenc in ansambel Mačkoni, v katerem igrajo učenci OŠ Kidričevo.

Nastopil je ansambel Mačkoni, v katerem igrajo učenci OŠ Kidričevo. Foto: TM
Na slovesnosti so nastopili tudi mladi plesalci podružnice Lovrenc. Foto: TM

Foto: TM, Tone Topolovec