V Kidričevem predstavili idejni projekt ureditve spominskega parka

kidričevo, spominski-park, projekt, boštjan-vauda

Park spominov, park sprave ali park miru?

Občina Kidričevo bo še v letošnjem letu, najverjetneje do občinskega praznika v juniju, uredila park spominov na območju okrog nekdanjega spomenika Borisu Kidriču ob Tovarniški cesti. Park bo občina uredila v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, idejno zasnovo pa je pripravil krajinski arhitekt Boštjan Vauda, ki je projekt 10. januarja javno predstavili občanom in drugim zainteresiranim v dvorcu Sternthal.

Občina je pred dnevi že pripravila predstavitev idejnega projekta ureditve spominskega parka. Na javni predstavitvi je sodeloval krajinski arhitekt Boštjan Vauda, ki je izdelal idejno zasnovo. Foto: občina Kidričevo
Foto: Boštjan Vauda

Trije spomeniki, zelenice, sprehajalne poti, prostor za igrala

Foto: Boštjan Vauda

Kot je na nedavni predstavitvi povedal Boštjan Vauda, ideja za ureditev spominskega parka izhaja iz treh v začetku urejenih krogov z zelenicami, urejenimi krožnimi potmi, javno razsvetljavo, klopmi, vključena so tudi igrala za otroke, vse to pa naj bi prispevalo k prijetni ureditvi tega okolja. Po zamisli Vaude bo v parku prostora za tri spomenike, celoten park spominov pa naj bi bil posvečen vsem narodnostim, ki so s krajem povezane, še posebej z Rusi in Poljaki iz prve svetovne vojne, sicer pa naj bi bil tudi spomin in opomnik na drugo svetovno vojno. V parku naj bi ohranili obstoječa drevesa, dodali naj bi še nekaj cvetočih.

Postavili bodo tudi spomenik ruskim vojnim ujetnikom

Že nekaj časa pa se v občini Kidričevo omenja tudi zamisel o postavitvi kipa ruskim vojnim ujetnikom, kar so županu Antonu Leskovarju že pred leti predstavili tudi člani Zgodovinskega društva Kidričevo in predstavniki Ruske federacije. Kip posvečen ruskim vojnim ujetnikom pa bo zdaj dobil svoj prostor v spominskem parku, je na nedavni predstavitvi pojasnil župan Leskovar. Sicer pa bo povsem novo, lepšo podobo dobil prostor okoli spomenika Borisu Kidriču, ki ga je leta 1973 postavil ptujski kipar Viktor Gojkovič in je zadnja leta propadal. Bronasto plastiko so neznanci ukradli v začetku leta 2011, zato je danes ohranjen le podstavek, med letošnji novoletnimi prazniki pa so spomenik ponovno oskrunili.

Spominski park bo namenjen tudi obujanju spominov na prvo svetovno vojno, ko je tod delovalo taborišče Sternthal. Foto: občina Kidričevo

Občina Kidričevo je na predstavitvi idejnega projketa za park spominov dobila kar nekaj nasvetov, kako še izboljšati idejno zasnovo  parka in kaj bi še lahko uredili v parku. S projektom nadaljujejo, so potrdili v občinskem vodstvu, ni pa še povsem jasno in odločeno, ali bo to park spominov, park sprave ali kaj podobnega. Za odkup nekaj zemljišč se je občina Kidričevo že dogovorila z Novo ljubljansko banko, tako da park že dobiva neko realno osnovo. Občina za naložbo iz občinskega proračuna namenja 100 tisoč evrov. Z deli bodo pričeli takoj, ko bo vreme to dopuščalo, ureditev parka pa so zaupali občinskemu javnemu podjetju Vzdrževanje in gradnje.

TM, foto: Boštjan Vauda, občina Kidričevo