V Cirkulanah nastopil Orkester Slovenske vojske

cirkulane, orkester-slovenske -vojske, koncert

Tokrat v družbi solista Omarja Naberja

V Cirkulanah je bil minulo soboto dobro obiskani božično-novoletni koncert Orkestra Slovenske vojske s solisti in dirigentko Andrejo Šolar. Na odru se je orkestru pridružil odličen solist in tekstopisec Omar Naber, koncert pa je bil darilo občine Cirkulane v prazničnem decembru in hkrati tudi poklon lokalni skupnosti ob letošnji 10-letnici obstoja.

 

Foto: Zlatko Bezjak
Publika v Cirkulanah je koncert spremljala z navdušenjem, med obiskovalci pa je bila tudi poslanka Suzana Lep Šimenko.

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen leta 1996, sestavljajo ga akademsko izobraženi glasbenik, ki izvajajo raznoliko glasbo domačih in tujih avtorjev. Ob svoji osnovni dejavnosti, izvajanju glasbenih programov na slovesnostih, protokolarnih dogodkih in drugih prireditvah, orkester pripravlja tudi javne koncerte pod taktirko priznanih slovenskih in tujih vojaških ter civilnih dirigentov.

Orkester nastopa v eni od svojih zasedb – bodisi kot véliki koncertni orkester ali pa kot protokolarni orkester, big band, pihalni kvintet, trobilni kvintet, v revijalni ali drugi zasedbi ter s kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari vzdušje dovršenosti dogodkov in visoke omike. Poleg tega orkester sodeluje tudi na številnih humanitarnih koncertih in prireditvah lokalnih skupnosti. Z Orkestrom Slovenske vojske, ki ima povprečno 160 nastopov na leto, so radi sodelovali tudi mnogi drugi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so tudi redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Prvič pa so v Cirkulanah lahko prisluhnili Omarju Naberju, pevcu in tekstopiscu. Širšo medijsko prepoznavnost je Omar dosegel konec leta 2004 z zmago na Bitki talentov v oddaji Spet Doma. To mu je omogočilo vstop na predizbor tekmovanja “EMA”, kjer je zmagal in istega leta zastopal Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije v Kijevu z avtorsko skladbo Stop. Istega leta je izdal svoj avtorski prvenec, album s preprostim naslovom ’Omar’, s katerega je nanizal kar sedem hitov. Leta 2005 je bil najbolj predvajan avtor v Sloveniji. Po 12 letih je Omar letos spet zastopal Slovenijo na tekmovanju za pesem Evrovizije 2017, s skladbo Na moji poti.

Kvaliteten in doživet koncert izbranih melodij

Skladbe v izvedbi Omarja Naberja so tokrat še lepše zvenele.

Program je bil raznolik, Omar Naber pa se je občinstvu predstavil tudi s svojimi avtorskimi skladbami, kot sta On My Way in Vse kar si želiš. Občinstvo je uvodoma pozdravil župan občine Cirkulane Janez Jurgec, ki je dejal, da si v občini štejejo v posebno čast v prazničnem decembru gostiti tako odlično glasbeno zasedbo, ki šteje 48 akademsko izobraženih glasbenikov in izvaja vojaško, klasično ter sodobno glasbo. Dodal je še, da so si v občini že kdaj prej zaželeli nastop Orkestra SV, pa žal niso našli pravega termina, a se mu zdi, da je ta decembrski termin še najbolj ustrezen.

»Ponosni in veseli smo, da je orkester nastopil pri nas, da smo ena redkih občin v Sloveniji, ki ji je uspelo privabiti orkester. Zelo pa sem vesel, da je tudi publika ta nastop tako dobro sprejela, da je bil obisk dober. Na koncu smo bili vsi navdušeni.«

Na koncu se je župan Jurgec posebej zahvalil dirigentki Andreji Šolar in solistu Omarju Naberju, ob tem pa tudi vsem ostalim glasbenikom ter solistom, pa tudi vsem ostalim v občini, ki so pomagali, da je koncert v Cirkulanah izzvenel tako kvalitetno in doživeto.

TM