V Cirkualnah nocoj o kreativnih idejah za razvoj Haloz

Ali imate rešitev, kako privabiti in zadržati zgoraj navedene potencialne goste na območju Haloz? Vas zanima, kako pridobiti sofinanciranje za dobro idejo s področja turizma na območju Haloz? Odgovore na to bodo nocoj iskali na delavnici v občini Cirkulane.

Lokalna akcijska skupina (LAS) Haloze je pripravilo vsebino za brezplačni delavnici, na katerih bodo razvijali kreativne ideje in reševali izzive s področja turizma in zaraščanja v Halozah.

Danes ob 18. uri bo delavnica v večnamenski dvorani v Cirkulanah na temo “Kako pridobiti sofinanciranje za dobro idejo s področja turizma na območju LAS Haloze”. Ta četrtek, 22. februarja, ob 18. uri pa bodo delavnico na temo “Možnosti odprave zaraščenih površin za ponovno kmetijsko rabo” pripravili v kulturni dvorani v Žetalah.

Na relaciji Ptuj – Varaždin, mimo gradu Borl, skozi mednarodni mejni prehod Zavrč potuje 1,2 mio potnikov na letni ravni. Foto: LAS Haloze

V podobnih okoljih kot so Haloze, v EU odgovarjajo na te izzive s sodelovanjem, povezovanjem, organizacijskim prestrukturiranjem, souporabo naprav, strojev in storitev, uvajanjem novih produktov višjih kakovosti, ustvarjanjem posebnih blagovnih znamk, večje samooskrbe v lokalnem okolju in številnimi drugimi ukrepi, so prepričani v LA Haloze, kjer so v teh letih v Turistični destinaciji Haloze zbrali že veliko kreativnih idej in mnoge podprli tudi z izvornimi projekti.
V LAS Haloze poudarjajo, da so delavnice namenjene kreiranju inovativnih idej in so hkrati tudi v pomoč za prijavo na razpise. Zainteresirani se lahko pridružijo inovativnim kmetijam, ki vzpostavljajo nove načine, kako učinkovito združiti naravne danosti in podjetne ideje za privabljanje turistov in uspešno prodajo.
Sicer pa so na delavnice vabljeni vsi, ki imajo predloge projektov za realizacijo zastavljenih ciljev strategije na področju Turistične destinacije Haloze, vse skupaj pa sodi v sklop izvajanja in implementacije sprejete Strategije lokalnega razvoja LAS Haloze 2014-2020 v sklopu Uredbe CLLD in delovanja delovne skupine za turizem pri LAS Haloze.

Uvod v današnjo delavnico pripravlja Franc Mlakar, predsednik LAS Haloze, dosedanje dobre prakse in možne viri financiranja bosta predstavili Simona Zakelšek, strokovna sodelavka LAS Haloze in Sonja Golc, vodja LAS Haloze. O kreiranju in zbiranju predlogov projektnih idej za razvoj Turistične destinacije Haloze v letu 2018/19 pa bo spregovoril Jernej Golc, vodja delavnice.

Skozi Haloze poteka avtocesta Maribor – Zagreb, po kateri potuje letno 9,1 mio potnikov. Foto: LAS Haloze

Na delavnici LAS Haloze želijo preveriti tudi možnosti skupnega povezovanja znotraj Turistične destinacije Haloze, kako privabiti in obdržati goste na območju LAS Haloze, najti odgovore na izzive, kot so razpršeni hoteli, zidaniški turizem, počitniške hiše, turistične kmetije, vinotoči, kampi, počivališča za avtodome, kulturna dediščina in turizem, kulinarika, tradicionalne prireditve, interpretacijske točke, vključevanje v sodobne rezervacijske sisteme Airbnb, Booking, …
TM, foto in vir: LAS Haloze