Ustoličili 8. ptujsko vinsko kraljico in povabil na 60. Kurentovanje

Danes so na Ptuju pred mestno hišo na Martinovi tržnici okronali novo vinsko kraljico in predstavili nov vinski letnik.

Monika Kovačič, nova ptujska vinska kraljica; foto: MO Ptuj, Stanko Kozel

Tradicionalno Martinovanje na Ptuju je letos zaznamovalo kronanje že osme ptujske vinske kraljice Monike Kovačič. Ob tem so izpostavili tudi jubilejno leto 2020, ko bo v februarju potekalo že 60. Kurentovanje, hkrati pa mineva 20 let od inavguracije prvega princa karnevala Gašperja I.

Sedma vinska kraljica Eva Gašperšič je danes predala krono novi kraljici. Foto: MO Ptuj, Stanko Kozel

Osma ptujska vinska kraljica prihaja iz vinogradniške družine Lešnik iz Grajenščaka. Mandat je prejela od dosedanje vinske kraljice Eve Gašperšič in bo Ptuj promovirala prihodnji dve leti. Po poklicu je diplomirana delovna terapevtka, trenutno zaposlena v Domu dr. Jožeta Potrča v Poljčanah. Zraven ljubezni do svojega poklica ji je od malih nog posebno ljubezen predstavljata vinska trta in trgatev, saj ima njen stari oče vinograd. Njegova ljubezen in skrb se je prenesla na več generacij, vključno na zdaj že aktualno kraljico.

Sodček vina so vinarji peljali k blagoslovu v cerkev sv. Jurija; foto: MO Ptuj, Stanko Kozel

Za svoje vino izbrala renski rizling iz Ptujske kleti, letnik 2019

Ob kronanju je 26-letna Kovačičeva izpostavila, da si želi, da vino lokalne pridelave čimbolj uspešno promoviramo doma in v širši okolici, saj po njenem Ptuj skriva številna bogastva in tradicijo. Obleko vinske kraljice so oblikovali v modnem ateljeju Sabine Hameršak, kjer poudarjajo, da gre za izjemo simboliko zorenja vina.

Vinska kraljica je ob predaji lente v dar prejela zapiske z vinskega dvora vinskih kraljic s Ptuja. Za svoje vino je izbrala renski rizling iz Ptujske kleti, letnik 2019, ki ga bo tudi posebej predstavila in skrbela za njegovo promocijo.

Monika Kovačič bo Ptuj promovirala prihodnji dve leti; foto: MO Ptuj, Stanko Kozel

Povabilo na jubilejno 60. Kurentovanje

Prireditev Martinovanja so popestrili še princi karnevala, ki so ob tej priložnosti povabili na jubilejno 60. Kurentovanje, ki bo s številnimi vsebinami slavnostno zaznamovalo okroglo obletnico februarja 2020.

Foto: MO Ptuj, Stanko Kozel