Ustanovitev pokrajine! Zadeve se lotevamo na napačnem koncu.

Branko Marinič o pokrajinah

Strokovna skupina je sicer sprva razmišljala o konceptu 11 pokrajin, ki bi bile po svoji osnovi vezane na mestne občine. Po oceni geografov bi z razvojnega vidika bilo najbolj smiselno in tudi smotrno ustanoviti osem pokrajin, poroča portal Net-tv.si.

”Pobrisati je treba prah iz že pripravljenih zakonov in najprej zagotoviti ustavno večino v parlamentu. Dokler tega nimamo, potem nima smisla govoriti o pokrajinah.” je povedal župan občine Videm Branko Marinič.

Koncept 11 pokrajin, ki bi bile po svoji osnovi vezane na mestne občine kot že danes administrativna in urbana središča je podprlo Združenje občin, a po mnenju Mariniča je bolj nujno, da težimo k strategiji, ki prinaša uspeh pri kandidiranju na evropska sredstva je navedeno na portalu Net-tv.si.

”Mislim, da se lotevamo stvari na napačnem koncu. Ni pomembno koliko naj bo pokrajin, Slovenija naj bo razdeljena na toliko pokrajin kot veleva stroka, da smo uspešni pri črpanju evropskih sredstev.” je povedal Marinič.

Predvsem pa je potrebno, da že pred diskutiranjem o sedežih posameznih pokrajin in pokrajinskih svetov, vemo, kakšne so dolžnosti in pristojnosti posamezne pokrajine.

”Predvsem pa se mi zdi pomembno, da se doreče katere pristojnosti se prenašajo iz državne ravni na lokalno torej na pokrajino, katera kadrovska struktura mora biti, nenazadnje ni pomembno kje bodo pokrajinski sveti in kje bo center pokrajinskega dela lokalne samouprave.” je zaključil Marinič.

Predvsem je nujna sloga pri snovanju pokrajinske zakonodaje, saj se družno zavedamo, da je osnovanje druge ravni lokalne samouprave več kot nujen.

MR

Vir: Net-tv.si