Uspešen Slovenian Footgolf Open na Ptuju

Konec tedna je na Ptuju potekal največji letošnji footgolf dogodek. Odprto prvenstvo Slovenije je pod okriljem Slovenske footgolf zveze izvedel Footgolf klub Ptuj.

Foto: Črtomir Goznik
Turnir je štel za svetovno footgolf lestvico in je imel oznako FIFG 250, privabil pa je več kot 60 igralcev iz Slovenije, Madžarske, Slovaške, Češke in celo predstavnik iz daljne Nigerije.

Celoten dogodek se je začel z uradnim celodnevnim treningom, zvečer je bila v Dominikanskem samostanu na Ptuju še uradna otvoritev, predstavitev flightov (tekmovalnih skupin po 4 osebe), nato pa so se tekmovalci in tekmovalke v soboto in nedeljo podali na zelenico hajdinskega in ptujskega golf igrišča.

Ptuj je privabil več kot 60 igralcev foootgolfa iz različnih držav.

Sobotni del tekmovanja je kar precej oviral dež, zato kakšnih blestečih rezultatov ni bilo mogoče doseči. Tudi tisti najboljši so bili daleč od rekorda igrišča, ki znaša 62 udarcev (postavil ga je domačin Ian Emeršič), kar je deset pod parom (72).

Turnir je štel za svetovno footgolf lestvico in igralci so dali vse od sebe.

V nedeljo končne odločitve

Končne odločitve o zmagovalcih so padle drugi tekmovalni dan, v nedeljo, ko so tekmovalce na zelenico pospremili sončni žarki. Kljub nekoliko razmočeni zelenici so bili boji med najboljšimi izjemno izenačeni in napeti praktično do zadnjega udarca. Pa še takrat ni bilo mogoče določiti zmagovalca. To bi moral po dveh odigranih dnevih – dvakrat po 18 lukenj – glede na doseženi rezultat postati domačin iz Skorbe Uroš Krajnc, ki je imel dva udarca manj (139:141) od najboljšega Madžara Attila Karakasa. A so Madžari vložili pritožbo, ker je Krajnc v nedeljo zamudil na začetek igre (posledično so ga morali ostali trije sotekmovalci v skupini čakati). Po pravilih je Krajnc prejel kazen dveh dodatnih udarcev, kar je pomenilo izenačenje na 1. mestu – oba omenjena sta imela 141 udarcev.

V družbi najboljših …

Kot so pojasnili v Footgolf klubu Ptuj bi o zmagovalcu tako moralo odločati dodatno razigravanje na treh izbranih luknjah, a se je Krajnc temu odpovedal, posledično je pokal zmagovalca romal v roke Madžara. Tudi na preostalih treh mestih so pristali člani močne madžarske ekipe, izmed domačinov sta v najboljši deseterici pristala Ian Emeršič na 9. in Miha Lešnik na 10. mestu.

Dobre uvrstitve domačih igralcev, ekipno Slovenija druga

Med dekleti je odlično predstavo prikazala 19-letna Slovakinja Lucia Čermakova, ki je tudi v generalni razvrstitvi z rezultatom 153 osvojila zelo visoko 22. mesto. Na odru za zmagovalke je 3. mesto ujela domačinka, Ptujčanka Irena Krajnc.

Na igrišču se je odlično znašla Ptujčanka Irena Krajnc

V kategoriji igralcev nad 45 let je suvereno zmago dosegel Čeh Jan Jilek (139), kar je bil najboljši izid tudi v absolutni razvrstitvi. Tudi v tej kategoriji so Slovenci zasedli visoka mesta, glede na udarce pa so bili kar precej oddaljeni od najboljših. Ekipno je bila prva Madžarska, druga Slovenija in tretja Slovaška.

V Footgolf klubu Ptuj so zadovoljni z izvedbo dogodka. Organizatorji so poskrbeli za lep paket dobrodošlice za vsakega prijavljenega tekmovalca, v ceno prijavnine je bila všteta tudi hrana in pijača, za obiskovalce pa so pripravili tudi spremljevalni program, izstopal pa je predvsem footdart (veliki napihljivi pikado na katerega streljaš z nogometno žogo), ki ga je predstavilo podjetje Arbadakarba Party Shop s Ptuja.

Ptuj ob velikim mestom, ki gostijo mednarodne turnirje

Turnir serije FIFG250 je footgolf prireditev, ki ima ogromno zahtev, ki jih je potrebno zadovoljiti do krovne svetovne organizacije FIFG, je po turnirju povedal Matija Brodnjak, predsednik Footgolf kluba Ptuj.

»Z organizacijskega vidika nam je uspelo in predstavnik svetovne zveze Gabor Gelencser je bil izjemno zadovoljen z igriščem, prav tako pa nad dodatno ponudbo, ki so jo lahko domači in tuji igralci doživeli na Ptuju. V treh dnevih so lahko uživali ob dobri kapljici, odlični kulinariki, spoznavali so naše mesto ob Dravi. Petkov sprejem na južnem dvorišču Dominikanca je bil resnično čudovita popotnica v nadaljevanje dogajanja.”

“Z organizacijskega vidika nam je uspelo,” je dejal Matija Brodnjak.

“Tovrstni dogodki ustvarjajo nočitve, prav tako pa je Ptuj ob bok mestom kot so Bratislava, Ženeva, Tokio, Frankfurt, Oslo, Lyon, New York, Buenos Aires, Beijing, …, ki so tudi gostitelj mednarodnih turnirjev. Rad bi se zahvalil vsem tekmovalkam in tekmovalcem, osebju na igrišču za golf Ptuj, poslovnim partnerjem, ki nas vsa ta leta podpirajo.
V osnovi še vedno footgolf ostaja rekreacija ob četrtkih, 1x letno pa lahko naredimo tudi malo večji mednarodni dogodek na naših zelenicah v občinah Hajdina in Ptuj,« je še povedal Brodnjak.
Vir, foto: Footgolf klub Ptuj, Črtomir Goznik