Uspel sedmi Ptujski Božičkov tek in pohod

Ekipa navdušencev Ptujski Božiček je na Ptuju uspešno izpeljala že sedmi Božičkov tek in pohod, rekreativni praznični dogodek pa je v mesto privabil številne ljubitelje teka, med katerimi so bili tudi nekateri znani obrazi; boksarski šampion Dejan Zavec, aktualna ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Ptujčanka Aleksandra Pivec, sicer tudi navdušena rekreativna tekačica.

Prvi na štartu so bili najmlajši tekači v družbi Božička; foto: Črtomir Goznik
Na praznični dan, 26. decembra so Ptuj preplavili tekači in pohodniki z božičkovimi kapami. Na ptujskem Mestnem trgu jih je pozdravila tudi nova ptujska županja Nuška Gajšek, ki je dejala, da sama ne teče, podpira pa tovrstne dogodke, ki so za mesto nekaj posebnega in jih je smiselno nadaljevati.
V družbi ptujske županje Nuške Gajšek; foto: Črtomir Goznik

Tudi Sandi Mertelj, direktor Zavoda za šport Ptuj, ki je poleg Zavoda za turizem Ptuj, organizator dogodka, je povedal, da je božično-novoletni dogodek na Ptuju izjemen in da ga bodo razvijali še naprej, ob tem pa upajo, da jim bo uspelo doseči magično številko 500 Božičkov na Ptuju.

Med tekači je bila tudi ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec; foto: Črtomir Goznik

Druženje je glavnega pomena

Najprej so po mestu tekli najmlajši, skupaj z njimi pa je tekel tudi Ptujski Božiček, še prej pa je udeležence na Mestnem trgu pozdravilo igranje Štajerskih frajtonarjev KD Hajdoše. Več sto tekačev, nekateri med njimi so bili v zanimivi Božičkovi opravi, se je v sredinem popoldnevu podalo na dobrih osem kilometrov tekaške proge, ki je bila tradicionalno speljana po Ptuju in deloma tudi po sosednji občini Hajdina, postanek pa so tekači in pohodniki tokrat imeli v Hajdošah, kjer so jim tamkajšnji krajani pripravili odlično Božičkovo okrepčilo.

Netekmovalnost in medgeneracijsko druženje na praznični dan – osrednje vodilo

Tradicionalni Božičkov tek in pohod množice pozitivno naravnanih rekreativcev z božičnimi kapami je za večino Ptujčanov in okoličanov zadnji aktivni dogodek v letu, je povedal vodja organizacijske ekipe Matija Brodnjak. Zaveda se, da bo potrebno v prihodnje še marsikaj izboljšati, spodbuditi gostince, da spoznajo pomen prazničnega dogodka za mesto, pa tudi domačine pritegniti, da bodo sodelovali v še večjem številu.

»Netekmovalnost in predvsem medgeneracijsko druženje na praznični dan so naše vodilo, ki ga bomo ohranjali tudi v prihodnje. Množičnost med udeleženci nam morda niti ni
dolgoročni cilj, saj se zavedamo, da se v sedanjih okvirih lahko še vedno pozdravimo z vsemi športnimi prijatelji in si namenimo nekaj besed ob kuhanem vinu ali čaju.
Pomembno je, da se vsi, ki smo del organizacijske ekipe, srečamo v času pred svečnico in naredimo analizo ter si zadamo realni cilj prihajajočega dogodka.«

Praznično medgeneracijsko druženje Ptuja, Spodnjega Podravja, cele Slovenije; foto: Stanko Kozel

Podravje ima odlične pogoje za rekreacijo in razvoj športnega turizma, pravi Matija Brodnjak

»Naslednje leto bo na Ptuju prelomno, saj bomo pridobili velik prireditveni prostor na Mestni tržnici. Verjamem, da lahko skupaj z gostinci in ostalimi ponudniki pripravimo še bolj zanimiv program z zabavo, v povezavi z društvi ter predvsem s podjetji v Podravju. Spodnje Podravje šteje preko 50.000 prebivalcev. Poleg vedno večjega števila izletnikov in turistov je potrebno poiskati rezerve in spodbuditi prebivalce mesta, da bodo ulice in trgi bolj živahni skozi vse leto. Podravje ima odlične pogoje za rekreacijo in razvoj športnega turizma.

Na ptujskem peš mostu; foto: Stanko Kozel

V naših krajih imamo na novo označeno Dravsko kolesarsko pot, nov karting center v Slovenji vasi, nastaja Outdoor Park Zeleno jezero v Občini Kidričevo, … Vse te novosti so ob že obstoječih možnostih rekreacije v Termah Ptuj, igrišču za golf Ptuj, Pustolovskem parku Vurberk dobra popotnica za zdrav način življenja v Podravju. Potrebno bo pozabiti na našo sramežljivost. Bolj načrtno bomo morali vabiti ljudi v naše konce,« je dejal Brodnjak, ki razmišlja tudi o tem, da bi morda v prihodnje iz tega naredili resen turistični produkt.

Foto: Stanko Kozel

Brodnjak se je zahvalil vsem, ki ekipo podpirajo vsa ta leta in se trudijo, da s svojim prispevkom v obliki daril za aktivne udeležence, fotografiranjem, promoviranjem, pripravo postrežbe na postojankah v Skorbi ali Hajdošah, z igranjem harmonikarjev, s pretečenimi ali prehojenimi kilometri, … dodajajo svoj del pozitivne energije, ki organizatorje motivira tudi že za prihodnje Božičkovo srečanje na Ptuju. »Skupaj smo močnejši,« zaključi Matija Brodnjak.
TM, foto: Črtomir Goznik, Stanko Kozel – za Ptuj info