Uspel peti festival mladih vin Slovenskih goric in Haloz

Kakšnih 360 vinoljubov se je udeležilo 5. festivala mladih vin Slovenskih goric in Haloz, ki je pretekli konec tedna prvič potekal v Romanskem palaciju Ptujskega gradu.

Foto: Ars POETOVIENSIS
5. vinski festival Veni vidi vino mlado je letos potekal pod sloganom Mlado živo iskrivo. Ljubitelji vina so tokrat lahko pokusili preko šestdeset vzorcev mladih vin dvajsetih vinarjev Slovenskih goric in Haloz.

Svoja vina so dali v pokušino: Vina Zavec, Vinogradništvo Horn, Vinogradništvo Kramer Ivan, Vinogradništvo Kramberger, Vinogradništvo Breznik, Vinogradništvo Potrč, Druzovič Mojca in Marjan, Vinogradništvo Vršič, Vinogradništvo Toplak, Vinogradništvo Herga, Vina Rebernišek, Ptujska klet, Kobal vina, Vinogradništvo Gorjup, ŠC Ptuj – Biotehniška šola Ptuj, Vinogradništvo Kovačec Ivan, Vina Frešer, Vinogradništvo Druzovič Simon, Vinogradništvo Žnuderl in Vinogradništvo Cvitanič.

Mladi dajejo festivalu mladosten, živ značaj

Simon Toplak, predsednik Vinsko turistične ceste VTC 13, je bil nad lokacijo festivala, ki je prvič potekal med zidovi Ptujskega gradu, navdušen, ob tem pa je povedal: »Predvsem pa me veseli, da je na festival prišlo veliko mladih, ki gojijo kulturo pitja vina. Prav tako sem vesel, da so se v projekt ponovno dejavno vključili mladi Društva Podeželske mladine Spodnjega Podravja, ki dajejo festivalu mladosten, živ značaj. Prihaja novi rodi vinogradnikov in vinarjev, ki z veliko znanja in predanosti nadaljuje tradicijo naše vinorodne Štajerske. Zato se za prihodnost našega vinarstva ne bojimo.«

Simon Toplak, predsednik vinsko turistične ceste VTC 13; foto: Ars POETOVIENSIS)

»Pokusili smo lahko ponovno dober letnik,” pravi Andrej Rebernišek

Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, je prepričan, da gre vinarstvo Haloz in Slovenskih goric v pravo smer: »To je pokazal tudi sobotni festival. Pokusili smo lahko ponovno dober letnik – količinsko obilnejši, z izraženo sortnostjo, lahkoten, svež in z nekoliko nižjimi alkoholi. Festival želimo še naprej razvijati kot prvi prerez letnika vin ptujskega vinorodnega območja, ki bo vinoljubom, pa tudi strokovni javnosti dal prvi vpogled, kaj nam prinaša novi letnik.«

Zgodovina vinarstva na Ptujskem v Grajski vinski kleti; foto: Ars POETOVIENSIS

Festivala so se na povabilo Eve Gašperšič, aktualne ptujske vinske kraljice, udeležile Daniella Kosi, Martina X., vinska kraljica Male Nedelje, Tjaša Simonič, 6. Cerkvenjaška vinska kraljica in Maruša Zelenjak, 2. vinska kraljica občine Starše. Prisotni so bili tudi člani Društva Cesarsko kraljevi Ptuj.

Eva Gašperšič, ptujska vinska kraljica; foto: Ars POETOVIENSIS

Napovedujejo:
13. april // SALON SAUVIGNON PTUJ 2018 – VINO V MESTU TISOČLETIJ
17 – 19. maj // DOBROTE SLOVENSKIH KMETIJ 2019
22. junij // GRAJSKI VINSKI PRAZNIK 2019

Foto: Ars POETOVIENSIS