Umrlo 44 bolnikov. Na Ptuju se število obolelih manjša! Ukrepi se rahljajo. Ampak ne v Spodnjem Podravju!

Naj ostane v teh dneh doma kdor le more. Foto: Pixabay

V nedeljo je bilo opravljenih 1679 testov na novi koronavirus, pozitivnih jih je bilo 431. Delež pozitivnih testov je tako 25,7-odstoten. Umrlo je 44 bolnikov, 27 v bolnišnicah in 17 v domovih za starejše. Hospitaliziranih je bilo 1320 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 208.

 

V vseh statističnih regijah se z jutrišnjim dnem odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege (pedikura, frizerji), razen dejavnosti salonov za nego telesa, piercinga, tetoviranja in podobnih storitev. Dovoljuje se izvajanje ponudbe finančnih ponudnikov.

Minister Zdravko Počivalšek je opozoril, da se le v tistih statističnih regijah, v katerih se epidemiološka slika izboljšuje (osrednjeslovenska, goriška, obalno-kraška in gorenjska), dovoljuje odprtje trgovin, ki pretežno prodajajo oblačila in obutev (tudi trgovin z živili, ki imajo takšno ponudbo), trgovin za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji. Odprte so lahko tudi trgovine, ki pretežno prodajajo športno opremo, in trgovine z motornimi vozili.

Po besedah ministra Jerneja Vrtovca bo potniški promet izvajan po počitniškem voznem redu. Avtobusi in vlaki bodo lahko vozili le do polovične zasedenosti. Na smučiščih je treba vzpostaviti izvajanje vseh preventivnih ukrepov, njihov nadzor morajo izvajati redarske službe.

Prehajanje občinskih meja znotraj štirih statističnih regij je dovoljeno, če imate nameščeno aplikacijo #Ostani zdrav, je poudaril minister Aleš Hojs in dodal, da ni dovoljeno prehajanje med »pozitivnimi« statističnimi regijami. Za tiste uporabnike, ki nimajo pametnih telefonov, posebna rešitev ni predvidena, a takih prebivalcev je malo. Osebe brez naložene aplikacije bodo policisti na meji med eno in drugo občino napotili nazaj v občino prebivališča, ne bo pa izrekanja kazni. Če bo policist tako osebo legitimiral v občini in ne bo imela naložene aplikacije, pa bo kazen lahko izrekel.

Odlok o podaljšanju epidemije bo v tem tednu podaljšan, je v nadaljevanju zatrdil uradni vladni govorec Jelko Kacin. Oddana vloga za izraženo zanimanje za cepljenje bo hkrati tudi podatek, koga bi lahko cepili prej. Zmogljivosti v bolnišnicah so na robu, a nekaj rezerv je. Aplikacija je pozitiven ukrep, še posebej koristen pri prečkanju občinskih meja, v iskanje pravne podlage za kaznovanje njene neuporabe se vlada ni posebej poglabljala. Načrt sproščanja ukrepov je osrednje vodilo vlade, mu pa v popolnosti ne sledi. Vlada je ocenila, da je odprtje navedenih dejavnosti teh osem delovnih dni smiselna odločitev, saj je ugotovila nekatere potrebe pri prebivalstvu.