Trikraljevski koledniki na obisku

Kristjani 6. januarja praznujejo praznik Svetih treh kraljev, enega izmed praznikov iz božičnega sklopa. Ponekod (tudi pri nas) praznik imenujejo tudi tretji božič, večer pred njim pa tretji sveti večer.

Foto: TM
V času okoli praznika svetih treh kraljev je tudi v naših krajih zelo razširjen običaj, da po hišah hodijo skupine kolednikov, ki prepevajo voščilne pesmi in tako s pesmijo želijo dobro v novem letu. Prihod trikraljevskih kolednikov sta nocoj, na predvečer praznika dočakala tudi župnik in naddekan v župniji sv. Martina na Hajdini Marijan Fesel in župan občine Hajdina mag. Stanislav Glažar.
Koledniki Lovro, Luka in Simon so s pesmijo vse dobro v novem letu zaželeli tudi župniku in naddekanu Marijanu Feslu v fari sv. Martina Hajdina; foto: TM

S pesmijo voščijo dobro v novem letu

Trikraljevski koledniki Lovro, Luka in Simon so nocoj s pesmijo in dobrimi željami ob pričetku novega leta najprej razveselili hajdinskega župnika Marijana Fesla, ki je gostil še kar nekaj koledniških skupin. Župana Glažarja in njegovo družino pa so koledniki že po tradiciji obiskali na njegovem domu v Hajdošah, kjer so zapeli koledniško pesem, voščili dobro v novem letu in nad vhodna vrata zapisali začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta.

Trikraljevski koledniki na obisku pri hajdinskem županu Glažarju in njegovi družini; foto: TM

Običaji, ki so povezani s praznikom Svetih treh kraljev

Praznik svetih treh kraljev najbolj poznamo po tem, da so k novorojenemu Jezusu prišli trije kralji in prinesli vsak po eno darilo. V spomin na to danes na ta dan v jaslice postavimo te tri kralje: Gašperja, Miho in Boltežarja. Običaj svetih treh kraljev je povezan z zapisom v Svetem pismu, da je vladar Judeje Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, ki so ga kristjani obeležili z božičem, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je res rodil nov judovski kralj, ki je bil obljubljen. Pri tem je učenjake vodila zvezda.

Na predvečer praznika Svetih treh kraljev koledniki prepevajo voščilne pesmi; foto: TM

Na ta dan je v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha in Boltežar) z letnico novega leta, na primer: 20 + G + M + B + 19.
Foto: TM